Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uefa dubblar prispengarna i dam-EM – ändå långt ifrån summorna som herrarna får

Från 2021
Finland firar EM-plats.
Bildtext Finland kvalade in till EM efter en paus på nio år.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Nästa sommar kommer de 16 lag som kvalat in till fotbolls-EM att göra upp om 16 miljoner euro – dubbelt mer än för fyra år sedan. Samtidigt ska klubbarna också ersättas för spelarna som åker till EM.

Det europeiska fotbollsförbundet fattade beslutet på sitt möte på onsdagen. Enligt Uefa delas prispengarna ut både som garanterade summor och som prestationsbaserade bonusar.

Dessutom kommer de klubbar som har spelare representerade i EM att ersättas med sammanlagt 4,5 miljoner euro som belöning för att de ”bidragit till att turneringen blir en succé”. Det är första gången som en liknande summa delas ut på damsidan.

”De ökade finansiella satsningarna är en del av Uefas strategi för utvecklandet av damfotbollen”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Faktum är ändå att summan endast är en bråkdel av den som delas ut åt herrarna. Då Finlands herrlandslag kvalade in till fotbolls-EM 2020 fick Bollförbundet en prissumma på över nio miljoner euro.

En del av summan gick även till damlandslagets verksamhet.

Finland kvalade in till dam-EM 2022 genom att slå bland andra Skottland i kvalgruppen. Det är första gången som damlandslaget spelar EM sedan 2013.

Diskussion om artikeln