Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flaskbomber oroar runt om i landet – rektor i Vasa: "Det kan lätt uppstå personskador"

Mansantagen person står med armarna i kors i trädgård.
Bildtext Fredrik Sundell, rektor på Gerby skola i Vasa.

Fenomenet med ungdomar som spränger så kallade flaskbomber har spridit sig runt om i landet. Bland annat har det smällt i Gerby i Vasa på sistone. Rör inte flaskbomber som ni hittar, råder polisen.

Flaskbomber har förekommit bland annat i Kristinestad, där bildningsdirektör Maarit Söderlund vill informera om farorna med hemmagjorda bomber.

I Björneborg har en butiksföreståndare slutat sälja de ingredienser som behövs till ungdomar.

På torsdag skickade Polisinrättningen i Västra Nyland ut information om att polisen på olika håll i landet är oroliga över trenden med flaskbomber.

Bomber har hittats av såväl poliser på fritiden som av barn i dagisåldern.

– Explosionen är kraftig och skärvorna orsakar allvarlig fara för personer och egendom i närheten. Det är svårt att beräkna när en flaskbomb exploderar. I värsta fall kan den pysa i flera minuter för att sedan explodera när den som tänt på eller någon utomstående närmar sig den, säger äldre konstapel Jani Borenius.

Kodin putkimiestä kaupan hyllyllä
Bildtext Avloppsrengöringsmedel är en typisk ingrediens i flaskbomberna.

Sprängde på skolgården i Gerby

Även i Gerby i Vasa har det rapporterats om flaskbomber som sprängts. Bland annat small det vid Gerby skola på söndagen.

– Några pojkar fastnade på bild när de sprängde en flaskbomb här på skolgården. Vi kände inte igen pojkarna, men samtidigt fanns det några elever på skolgården som hörde smällen. Efteråt har vi fått höra att det har smällt runt om i Gerby på kvällarna, säger Fredrik Sundell, rektor på Gerby skola.

Bomben på söndagen orsakade varken personskador eller fastighetsskador. Men beteendet oroar Sundell.

– Det är allvarligt, det kan lätt uppstå personskador. Jag hoppas att man i hemmen nu håller koll på vad barnen gör på fritiden. Jag skulle gissa att de som var på vår skolgård var i tretton–fjortonårsåldern.

Polisen: Föräldrar, ta ett snack

På Polisinrättningen i Österbotten säger kommunikationschef Mikael Appel att fenomenet spridit sig också i Österbotten.

Kan polisen göra något åt det här eller ligger ansvaret främst på föräldrarna att hålla koll på vad barnen sysslar med?

– Det är nog närmast föräldrarna som kan ta en diskussion. När de här bomberna exploderar kan man få kemikalier på sig som orsakar allvarliga skador på ögonen och huden, säger Appel.

Man iklädd polisunform tittar in i kameran med neutralt ansikte. En aula med trappa i bakgrunden.
Bildtext Mikael Appel.

Appel säger att butikspersonal, som märker att ungdomar kommer in och vill köpa avloppsrengöringsmedel, kan ställa frågan vad ungdomarna tänker använda medlet till.

– Det är ju inte förbjudet att sälja, men man kan bra ta en diskussion i det läget.

Skadegörelse och vållande av personskada

Ur en rent juridisk synvinkel är det svårt att på rak arm säga vad det kan bli frågan om när man spränger dessa bomber.

– Men utgående från det som jag sett hittills så kan det röra sig om någon form av skadegörelse. Sen kan det vara frågan om vållande av personskada om någon skadar sig på grund av bomberna, säger Appel.

Är då inte själva byggandet av flaskbomberna brottsligt?

– Det beror helt på vad som använts för medel. Det kan vi inte veta på förhand före vi undersökt vad det är frågan om. Vill det sig illa kan det tolkas som något slags sprängämne, beroende på vilka ingredienser som använts.

Rör inte flaskorna

Så vad ska man då göra om man hittar en flaskbomb som inte detonerat?

Jani Borenius på Polisinrättningen i Västra Nyland säger att barn behöver informeras om att de inte ska röra flaskan, utan berätta om fyndet för en vuxen.

– Vuxna ska inte heller röra flaskan. Håll er på åtminstone tio meters avstånd och kontakta myndigheterna, så får de ta hand om flaskan.

Samma råd ger även Polisinrättningen i Österbotten.

Diskussion om artikeln