Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skröbbel-Gåbbar deltog i bygget av den 470 steg höga motionstrappan i Pargas: "Känns mycket bättre än att vara ensam"

Från 2021
Uppdaterad 11.10.2021 10:32.
Skröbbel-Gåbbana ställer upp då det behövs - Spela upp på Arenan

Pensionerade eller arbetslösa gubbar har ännu mycket att ge. Med den tanken grundades herrklubben Skröbbel-Gåbbarna för drygt tjugo år sedan i Skräbböle i Pargas. Den sociala samvaron och att kunna vara till nytta för sig själv och andra svetsar Skröbbel-Gåbbarna samman.

Meningen var att hitta på små gemensamma aktiviteter, men med åren har verksamheten vuxit enormt. Det som först var en temakväll i månaden är idag en kaffeträff varje vecka, olika omfattande talkoarbeten, körsång, utflykter, allsångsevenemang, olika föredrag och ledd gymnastik.

Fyra män i motionstrappan i Pargas
Bildtext Under hela sommaren har ett tiotal medlemmar jobbat med motionstrappan som nerifrån upp har totalt 470 trappsteg och har en höjd på 50 meter.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Bland talkoarbeten kan nämnas den gamla kvarnen i Skräbböle, det egna klubbhuset Kvarnstugan och nu senast Hundbanans motionstrappa vid gruvan i Pargas. Totalt räknar de med att de har gjort 160 arbetstimmar bara vid trappan.

För mig själv är det en riktig passion att få jobba med Skröbbel-Gåbbarna

― Rainer Wahtera, "yviman"

"Yviman" Rainer Wahtera är initiativtagare till klubben. Han berättar att åldersskillnaden mellan medlemmarna inte har någon betydelse.

– Den äldsta, Viking Karlsson, är född 1925 och den yngsta 1959 så man kan ju tala om att det är generationer dem emellan. Men huvudsaken är att alla trivs och det verkar de göra. För mig själv är det en riktig passion att få jobba med Skröbbel-Gåbbarna.

Skröbbel-Gåbbarna har städtalko vid sitt klubbhus
Bild: Maud Stolpe/Yle

För att få bli medlem i klubben ska man ha någon anknytning till byn Skräbböle eller till grannbyn Pjukala och så ska man vara pensionär eller arbetslös - och gubbe.

Rainer Wahtera och Viking Karlsson står framför en grå bil
Bildtext Rainer Wahtera och Viking Karlsson har varit med i klubben ända sedan starten.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Omtyckt allsång vid kvarnen

Under normala somrar brukar Skröbbel-Gåbbarna ordna sin populära allsång på Kvarnbacken. Arrangemanget kräver stora arbetsinsatser och allsången är inte en helt oviktig inkomstkälla, berättar klubbens kassör Bengt Söderman.

Porträttbild av Bengt Söderman
Bildtext Bengt Söderman sitter på klubbens kassakista.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Då i början var det några av de äldre som hade skrivit en del små böcker och häften, som vi sålde till en billig penning så där fick vi ju in lite pengar. Nu är nog sommarens allsång den viktigaste inkomstkällan om den bara går att ordna.

Det är ganska viktigt att ha det här stället att gå till ibland

― Bengt Söderman

Det som lockade Bengt Söderman till Skröbbel-Gåbbarna var gymnastiken och senare också körsången.

– Som pensionär blev det förstås att man kanske sökte någonting och så var det den här gympagruppen som fanns som hörde till den här klubben och då gick jag ju med där. Det ger ju gemenskap, det är ganska viktigt att ha det här stället att gå till ibland.

Körsången kom med i bilden då flera av medlemmarna sjunger eller har sjungit i körer, berättar Ralf Eriksson, som ackompanjerar på dragspel.

Skröbbel-Gåbbarnas kör med Ralf Eriksson
Bildtext Allsången inspirerad Gåbbsångarna att uppträda.
Bild: Maud Stolpe/Yle

– Innan jag själv blev pensionär och fick bli medlem var jag ibland och spelade på Gåbbarnas tillställningar. Sedan kom vi på att vi kunde ha en egen kör eftersom flera var intresserade.

Förutom vid allsången och klubbens egna tillställningar har kören också siktet inställt på äldreboenden i Pargas.

Det är roligt att man ännu i den här åldern kan vara med och göra olika saker i ett gäng. Det känns mycket bättre än att vara ensam

― Kurt Öhblom

Varje vecka från höst till vår samlas en del av klubbmedlemmarna till gemensam ledd gymnastik i Manegen i Pargas.

Övningarna går ofta ut på cirkelträning som görs parvis och här, liksom i den övriga verksamheten har den sociala kontakten en stor betydelse, intygar Kurt Öhblom.

Kurt Öhblom deltar i Skröbbel-Gåbbarnas gymnastik
Bildtext Kurt Öhblom flyttade själv till Skräbböle då han var sexton, vilket är över sextio år sedan nu.
Bild: Maud Stolpe/Yle

– Det är roligt att man ännu i den här åldern kan vara med och göra olika saker i ett gäng. Det känns mycket bättre än att vara ensam.

Björn Lindholm håller med.

– Den här samvaron ger mycket. Då man blir pensionerad finns risken att man blir isolerad men här kan vi utbyta åsikter om det mesta och här ordnas ett väldigt givande program.

Björn Lindholm med keps i profil
Bildtext Kontakten till Skräbböle skola är också viktig för klubben. Björn Lindholm är en av dem i klubben som aktiverat sig som medfostrare i skolan.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Själv har han i egenskap av ivrig resenär bland annat berättat om sina resor på transsibiriska järnvägen och till Svalbard på klubbens månadsmöten.

Just samvaron och de mångsidiga aktiviteterna är det som alla i den här herrklubben tycks uppskatta.

Gårdstalko vid Skröbbel-Gåbbarnas klubbhus
Bildtext Skröbbel-Gåbbarna lider inte av brist på aktiviteter.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Diskussion om artikeln