Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland godkänner inte Sputnik som underlag för vaccinationsintyg – regeringen och hälsomyndigheten oense

Från 2021
En sjukskötare i munskydd och glasögon håller upp en dos med Sputnik-vaccinet.
Bildtext Det ryska Sputnik-vaccinet finns inte på listan över godkända vacciner.
Bild: /All Over Press

Institutet för hälsa och välfärd skulle vara redo att godkänna Sputnik-vaccinet vid Finlands gränser trots att vaccinet, till skillnad från de vacciner som används i Finland, inte har fått försäljningstillstånd inom EU.

Det rapporterar Yle Uutiset.
Regeringen beslutade däremot på tisdagen att de nuvarande bestämmelserna för inresa ska vara i kraft till slutet av året. Till skillnad från hälsomyndigheten godkände regeringen inte det ryska vaccinet. Det betyder att de som vaccinerats i Ryssland med Sputnik måste ta coronatest då de anländer till Finland. 

Personer som anländer till Finland måste ha intyg över att de fått två doser av coronavaccin, eller att de insjuknat i covid-19 och tillfrisknat, eller att de testat negativt för covid-19. De som måste testa sig ska göra de en eller två gånger.

Sputnik har inte godkänts av EMA eller WHO

Enligt lagförslaget godkänns bara de vacciner som har försäljningstillstånd inom EU eller som Världshälsoorganisationen WHO har gett grönt ljus för. Sputnik uppfyller inte de här kraven.

Diagnostikchef Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt
Bildtext Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är oroad över två frågor i fråga om coronatester vid gränsen: Vilken är EU:s gemensamma linje i fråga om de yttre gränserna och vad gör Finland med dem som reser över gränsen från Ryssland?
Bild: Mohamed El Bouari / Yle

Diagnostikchef Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt anser att EU:s coronaintyg fungerar bra inom EU:s gränser, men att unionens yttre gränser är problamtiska.

Speciellt gränsen mot Ryssland är en utmaning för Finland, anser Lehtonen.

– Vi har utfört coronatester vid gränsstationerna i Nuijamaa och Vaalimaa. Vad gör man sedan om trafiken till Ryssland öppnas på riktigt? Eller om trafiken med Allegrotågen mellan Helsingfors och S:t Petersburg återupptas? Hur förhåller man sig till ryssarna? Vaccinationstäckningen är dålig i Ryssland och Sputnik finns inte bland de godkände vaccinerna i EU:s vaccinationsintyg, säger Lehtonen till Yle.

Det skulle vara lättare för ryssar att resa ifall Sputnik fanns bland de godkända vaccinerna.

Hälsomyndigheten vädjar till Finlands ställning som Rysslands gränsland

Institutet för hälsa och välfärd talar för Sputnik i ett utlåtande till Social- och hälsovårdsministeriet den 9 september. Utlåtandet har undertecknats av myndighetens generaldirektör Markku Tervahauta och enhetschef Otto Helve.

Myndigheten nämnde Finlands ställning som Rysslands grannland och persontrafiken mellan länderna.

Enligt utlåtandet kommer det att uppstå ett betydande behov av att utföra tester vid östgränsen om Sputnik V inte godkänns. Dessutom hamnar de som reser mycket och som vaccinerats med Sputnik V i en besvärlig situation, sägs det i utlåtandet.

Den besvärliga situationen handlar om att de som vaccinerats med Sputnik måste vaccineras på nytt med ett godkänt vaccin om de vill undvika att bli testade.

Hälsomyndigheten rekommenderar emellertid inte för närvarande Pfizer-Biontechs eller Modernas vaccin för personer som är fullt vaccinerade med Sputnik V.

Enligt myndigheten har Sputnik visat sig vara lika effektivt och säkert som Astra Zenecas och Johnson & Johnsons vacciner. Myndigheten anser att personer som vaccinerats med Sputnik inte utgör en risk för att coronavirusepidemin förvärras i Finland.

En man som bär munskydd sitter på en bänk medan en sjuksköterska vaccinerar honom.
Bildtext I Ryssland använder man främst det inhemska Sputnik-vaccinet. AV EU:s medlemsländer har vaccinet använts också i Ungern och Slovakien.
Bild: Alexander Shcherbak / Tass / All Over Press

Också resenärer från Ungern och Slovakien testas i Finland

Av EU-länderna har Ungern och Slovakien tagit ibruk Sputnik i större grad. De som reser till Finland från de här länderna betraktas som ovaccinerade. De testas för coronaviruset i Finland även om de i princip skulle vara vaccinerade.

Sputniks tillverkare Gamaleya har ansökt om utvärdering av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, men EMA har bett tillverkaren om tilläggsuppgifter.

Tidigare i veckan rapporterades det att Världshälsoorganisationen WHO avbrutit tillståndsprocessen för Sputnik och att organisationen vill granska åtminstone en av fabrikerna där vaccinet tillverkas.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "THL:n mielestä Sputnikilla rokotettujen pitäisi päästä matkustamaan Suomeen ilman testejä – hallitus päätyi eri kannalle" som skrivits av Anniina Luotonen och Terhi Toivonen. Översättning av Lars Gustafsson.

Diskussion om artikeln