Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viking Sally-mordrättegången fortsätter i hovrätten - åklagarna vill få tillgång till bevisning som inte godkändes i tingsrätten

Från 2021
Uppdaterad 24.09.2021 11:04.
Den åtalade står utanför rättssalen med sina två försvarsadvokater.
Bildtext Den åtalade står utanför rättssalen med sina två försvarsadvokater Henrik Hasseris Olesen och Martina Kronström.
Bild: Tuomas Rimpiläinen / Yle

Åklagarna har överklagat den friande domen i Egentliga Finlands tingsrätt, där en dansk man stod åtalad för ett mord och ett mordförsök ombord på passagerarfärjan m/s Viking Sally i juli 1987.

- Vi har sökt ändring i två huvudfrågor. För det första gällande nyttjandeförbunden som kom i tingsrätten, och för det andra gällande tillräknandet i skuldfrågan. I praktiken vill vi att ärendet ska prövas med den fulla bevisningen, säger specialiståklagare Heidi Röblom när Yle Åboland ringer upp henne på fredagen.

Tingsrätten beslöt under rättegången att en del av det som den misstänkte hade berättat under förhören inte fick användas som bevis, eftersom mannen inte hade haft en försvarsadvokat eller något rättsbiträde närvarande vid förhören. Det här hoppas nu alltså åklagarna att det ska bli ändring på.

- Vi hoppas på att få tillgång till bevisningen som vi inte fick använda i tingsrätten. Det är i praktiken det som det är frågan om, och det är det som har en central roll i vårt besvär. Vi skulle inte ha överklagat om vi inte skulle tro på att det går att få en fällande dom, säger Röblom.

Mannen friades i tingsrätten

Åklagarna hade yrkat på livstids fängelse för dådet ombord på passagerarfartyget m/s Viking Sally den 28 juli 1987. Den 20-åriga Klaus Schelkle dödades och hans 22-åriga flickvän Bettina Taxis fick livshotande skador efter att de attackerats. Paret var på interrail-resa på väg från Stockholm till Åbo, och sov ute vid helikopterdäcket.

Enligt åklagarna fanns det nu, 30 år senare, tillräckligt mycket bevis för att åtala en dansk man för dådet. Mannen var då 18 år gammal och på väg till ett scoutläger i Finland.

Specialåklagare Heidi Röblom sade under rättegången i Åbo i maj 2021, att dådet måste anses vara synnerligen grovt eftersom den misstänkta attackerade två försvarslösa personer, som inte hade gjort något.

Egentliga Finlands tingsrätt var emellertid av annan åsikt och friade i juni den danska mannen.

Den mordåtalade var lättad över den friande domen

Den danska mannen har hela tiden hävdat att han är oskyldig till händelserna för 34 år sedan.

– Den danska mannen var lättad. Han har hela tiden litat på det finländska rättssystemet och var väldigt nöjd med det slutresultat som tingsrätten kommit till, sade mannens finländska försvarsadvokat Martina Kronström efter den friande domen.

Enligt försvaret var beslutet i tingsrätten mycket klart, och det följde nästan helt och hållet försvarets invändningar.

Det är ännu inte klart när hovrätten börjar behandla mordfallet.

Artikeln bygger delvis på Yle Uutisets artikel Viking Sallyn murhajutun käsittely jatkuu hovioikeudessa – käräjäoikeus kaatoi tanskalaismiehen syytteet kesäkuussa, skriven av Päivi Happonen. Den är översatt av Linus Hoffman.

Artikeln uppdaterades 24.9.2021 med kommentarer från specialiståklagare Heidi Röblom.

Diskussion om artikeln