Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA trappar upp utvisningarna till den kollapsade staten Haiti – flyktinglägret i Texas nästan tömt

Från 2021
Uppdaterad 24.09.2021 14:17.
Migranter går igenom en port.
Bildtext Flera av de haitiska migranterna har deporterats. De här männen har nyss landat på flygplatsen i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
Bild: EPA/All Over Press

Lägret i den lilla gränsstaden Del Rio i Texas där över 14 000 migranter vistats för bara några dagar sedan blir allt mindre.

Hopp om ett nytt liv i USA fick tusentals, främst haitiska, migranter att vada över floden Rio Grande som flyter på gränsen mellan Mexiko och USA. På bara några dagar uppstod ett massivt flyktingläger under en bro i Rio Grande.

Antalet migranter uppgick som mest till uppemot 15 000, men nu är endast omkring 3 000 kvar, uppgav Vita huset under sen torsdagskväll, lokal tid.

Oklarheter kring Bidens migrationspolicy och drömmar om ett bättre liv fick den massiva migrantvågen att ta sig över från Mexiko till USA förra veckan.

De drömmarna gick ändå i kras för många då Bidenadministrationen kom med beskedet att flera ska utvisas. De flesta av migranterna i lägret är från Haiti, och det är dit deporteringsflygplanen går.

Under den senaste veckan har migranterna flockats i ett flyktingläger som uppstått invid och under bron i Del Rio i delstaten Texas.

En del familjer reste tält, andra sov under bar himmel. Hundratals haitier tog sig senare tillbaka till Mexiko efter att USA började skicka iväg människor från lägret.

Så här ser det ut i lägret nu

Så här såg det ut i lägret för en knapp vecka sedan

Biden i blåsväder

Bägge sidor, USA och Mexiko, har sagt sig vilja få ett slut på det allt mer politiserade humanitära läget vid gränsen.

Kritiken mot USA:s president Joe Biden och hans administration för hanteringen av migranterna i Texas har varit skarp. 

Bidenadministrationen har kritiserats över partigränserna, och enligt en del demokrater och flera migrationsorganisationer är det ett brott mot konstitutionen att utvisa människor utan att ge dem en chans att ansöka om asyl.

Kritiken har tilltagit efter bilder som visar hur gränsbevakningsväsendet använder sig av våld mot migranterna.

Bilder på ridande gränsbevakningspoliser som piskar migranter ledde till en stor kritikstorm om hur migranterna behandlas inhumant.

Poliserna har senare tillfälligt tagits ur tjänst och deras verksamhet utreds nu.

Joe Biden puhuu, taustalla Amerikan lippu.
Bildtext Joe Biden är under press att ändra reglerna för asylsökande som infördes under hans föregångare Donald Trump.
Bild: Yuri Gripas / EPA

USA:s specialsändebud avgick

USA:s specialsändebud till Haiti meddelade i går att han avgår i protest mot “den inhumana fördrivningen” av migranter. 

Daniel Foote valdes till posten i juli efter att Haitis president Jovenel Moïse mördades.

Redan innan migrantlägret upprättades under en bro i Del Rio i Texas hade karriärdiplomaten Foote uttryckt frustration över att Vita huset enligt honom inte gör tillräckligt för att förbättra situationen av Haiti.

Jag vill inte associeras med USA:s inhumana, kontraproduktiva beslut att deportera tusentals haitiska migranter

I sin avskedsansökan till utrikesminister Antony Blinken skriver han att han säger upp sig med omedelbar verkan och att han är “djupt besviken och ber om ursäkt av dem som försöker uppnå livsviktig förändring”.

– Jag vill inte bli associerad med USA:s inhumana, kontraproduktiva beslut att deportera tusentals haitiska migranter tillbaka till Haiti, skrev han.

Migranter ska utvisas i snabb takt

De första deportationsflygen till Haiti lyfte i söndags, och enligt haitiska myndigheter har tio plan flugit till Haiti.

Amerikanska myndigheter uppger att man strävar efter att utöka antalet flygplan till sju om dagen. Det skulle i sådana fall vara de snabbaste, mest storskaliga utvisningarna från USA på årtionden.

Hittills har cirka 2 000 migranter deporterats till Haiti.

De flesta som deporteras är ensamma vuxna och familjer, enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Haiti

  • Haiti är det fattigaste landet på västra halvklotet

  • Över 11 263 000 personer bor i Haiti

  • Fyra av fem invånare lever i fattigdom och 85 procent av haitierna är arbetslösa

  • Den krassa ekonomin gör landet beroende av internationellt bistånd

Se hur migranter förs bort med bussar från gränsstaden Del Rio i Texas

Alla deporteras inte

Det är ändå inte alla som deporterats. Omkring 2 000 haitiska migranter anlände till Texas största stad Houston under gårdagskvällen.

Hundratals andra har satts på flygplan till andra städer i USA, såsom New York, Boston och Miami. De har de dokument med sig som behövs, och väl framme ska de genomgå den asylprocess de har rätt till. Processen kan ta månader eller år.

– Vi är så glada över att vara i USA, vi vill skapa oss ett nytt liv här, sa den 40-årige Inso Isaac i en intervju för New York Times. Han lämnade Haiti för flera år sedan. Han, hans fru och deras 2-årige son gav sig ändå senare av på den farliga resan genom flera länder för att slutligen komma fram till lägret i Del Rio.

I onsdags åkte familjen vidare till New York där de åtminstone tillfälligt ska bo med sina släktingar.

Därför nekas många asyl i USA

  • De som ansöker om asyl i USA har rätt har vara i landet under ansökningsprocessen, men på grund av coronapandemin kan myndigheterna uppge att flyktingarna utgör en hälsorisk och flyga hem en del av dem utan att de får ansöka om asyl.

  • Många av dem som ändå ansöker om asyl lär antagligen få back och skickas tillbaka till sina hemländer.

  • Beslutet att genast avvisa flyktingar och skicka hem dem fattades tidigt under coronapandemin av dåvarande president Donald Trump. Trump fattade beslutet att inte tillåta dem att ansöka om asyl, utan genast utvisa dem.

  • President Joe Biden är under press att ändra på de här reglerna. Han har redan ändrat dem så att flyende barn som kommer över gränsen inte kan avvisas. Också de flesta familjer har fått stanna i landet.

Läget i Haiti fortfarande instabilt

De flesta deporteras tillbaka till Haiti, där det politiska läget fortfarande är instabilt efter mordet på president Jovenel Moïse.

Politiken i Haiti har präglats av instabilitet, extrem fattigdom och brottslighet i tiotals år.

Kriminella gäng har drivit tusentals människor från sina hem bara i år, och protester mot Moïse stängde ned stora delar av ekonomin.

Mies pitelee kirkossa presidentti Jovenel Moisea esittävää taulua. Presidentin kuva on myös hänen paidassaan. Toinen mies nojaa päätään käsiinsä.
Bildtext Flera haitier deltog i presidentens begravning. Den livesändes runtom i landet.
Bild: Orlando Barria / EPA

Dessutom har coronapandemin drabbat landet hårt och vaccineringarna har inte ännu kört igång i Karibiens folkrikaste nation med en befolkning på 11 miljoner.

År 2010 drabbades Haiti av en kraftig jordbävning där åtminstone 212 000 människor dog, och stora delar av landet ödelades. Bland annat förstördes många av huvudstaden Port-au-Princes viktigaste landmärken inklusive presidentpalatset och parlamentet.

Efter jordbävningen gav sig många av, efter att de förlorat allt.

I augusti drabbades Haiti av en till kraftig jordbävning, i samband med vilken över 2 000 personer dog och över 13 600 byggnader skadades.

En kvinna och ett barn tar skydd under presenning i Haiti.
Bildtext Flera saknar fortfarande tak över huvudet efter den senaste jordbävningen.
Bild: Reginald Louissaint Jr / AFP


Källor: AP, AFP, NYT, Washington Post, Reuters

Diskussion om artikeln