Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fyra månader till välfärdsområdesvalet – i Österbotten har det egentliga valarbetet inte börjat ännu

Från 2021
Uppdaterad 23.09.2021 18:33.
Ääni tiputetaan vaaliuurnaan. Lähikuva.
Bildtext Valdeltagandet i välfärdsområdesvalet beräknas bli betydligt lägre än i kommunalvalet i juni. Arkivbild.
Bild: Hilma Toivonen / Yle

Söndagen den 23 januari ordnas det första välfärdsområdesvalet. Yle Österbotten har kollat läget hos de politiska partierna inför valet.

– Valet är nytt för oss alla, men jag tycker det ser bra ut. Vi kommer att gå till val med full lista, säger kretsordförande Johanna Holmäng på Svenska Folkpartiet.

Intresseanmälningar kommer in och snart är det dags att sammanställa kandidatlistan. Kandidater finns i alla åldrar, bland dem många rutinerade politiker.

– I det här valet behöver vi få med dem som inte nödvändigtvis redan nu sitter i sina egna kommuners fullmäktige, och det ser vi också i intresseanmälningarna, säger Holmäng.

Johanna Holmäng
Bildtext SFP:s kretsordförande Johanna Holmäng säger att det är viktigt att väcka intresset för valet.
Bild: Viktor Grandell

Utmaningarna i valet är samma som för alla andra partier, konstaterar Holmäng. Det är viktigt att nå kommuninvånarna med information och väcka intresset för valet.

Holmäng har förväntningar på att valdeltagandet inte blir alltför lågt.

– Vi är bra på gång och jag tror att intresset för valet kommer att stiga. I Österbotten har vi en benägenhet att gå och rösta och det tror jag kommer att hålla i sig, säger Holmäng.

Socialdemokraterna hoppfulla

Hos Finlands svenska socialdemokrater ska föreningarna inom september nominera kandidater till styrelsen och de första kandidaterna fastställs i oktober. I första hand är FSD intresserade av personer med kännedom om social- och hälsovårdsfrågor.

– Det är ett mycket viktigt val med tanke på all social- och hälsovård som man ska besluta om, säger Nils-Johan Englund, tf verksamhetsledare för Finlands Svenska Socialdemokrater.

Man i blå skjorta står framför en gul vägg.
Bildtext Nils-Johan Englund från Finlands svenska socialdemokrater säger att kandidaterna i första hand representerar sitt parti.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Förutom kännedom om social- och hälsovård behöver kandidaterna ha ett helhetstänk för hela landskapets bästa.

– I första hand representerar man inte sin kommun, utan sitt parti. Då ska man också driva de värderingar som partiet står för, säger Englund.

Utmaningarna som Englund nämner är snarlika med övriga partiers. Det är viktigt att invånarna får information om valet. Det behövs hjälp av media för att få ut information om valet och varför det är viktigt.

– Det är ett viktigt val. Våra undersökningar visar att det här är ett område som folk har åsikter om, så jag hoppas att de röstar, säger Englund.

”Överraskande bra” säger Samlingspartiet

Hos Samlingspartiet i Österbotten fylls namnlistorna på i snabb takt och förhoppningen är att gå till val med full lista, berättar Riikka Varila, verksamhetsledare för Samlingspartiet i Österbotten.

– Vi har mångsidiga kandidater. Det finns erfarna samlingspartister, men också personer som upplever att eget kunnande är vad som krävs i välfärdsområdet och därmed ställer de upp, exempelvis de som jobbar inom räddningsväsendet, säger Varila.

Några överraskningar har dykt upp bland de som anmält intresse om att kandidera, men än är inte några namn offentliga.

– Jag är orolig över valdeltagandet. Det var lågt redan i kommunalvalet, och denna gång är valet i januari då vädret kan vara kallt, så visst finns det en oro, säger Varila.

Kampanjtiden blir kort och intensiv förutspår Varila. Valkampanjen inleds för Samlingspartiets del kring trettondagen.

Kristdemokraterna: ”Bra på gång med beaktande av utgångsläget”

Nytt val, vinter och ett valområde som inte motsvarar kretsarna. Utmaningarna för Kristdemokraterna är många, konstaterar Leo Byskata, ordförande för Kristdemokraternas svenskspråkiga organisation.

– Små partier har svårt att få genomslagskraft i valet. Lyckligtvis är det 59 fullmäktigeledamöter som kommer in i de mindre välfärdsområdena, så det går att få in kandidater med ett relativt litet understöd, säger Byskata.

Porträtt av Leo Byskata.
Bildtext KD:s Leo Byskata säger att det finns många utmaningar med valet.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

För att lyckas i valet krävs starka profiler. Det är inte helt oproblematiskt.

– Ska vi ha riksdagsledamöter som sitter i mellanskikt och lägsta skikt? Det är inte ändamålsenligt, men systemet tvingar oss att ta fram våra starkaste profiler Det är inte optimalt, men sådant är upplägget för tillfället, säger Byskata.

Intresset för att ställa upp i valet är varierande. Många känner inte till arbetsbilden och då är det svårt att få kandidater att ställa upp, konstaterar Byskata.

De gröna på gång i Vasa

Med vårens kommunalval i bagaget har De grönas kretsordförande Lotta Alhonnoro medvetet legat lågt när det gället valarbetet. Efter en intensiv vår som avlöstes av interna lokala förhandlingar har månaderna fram till nu inneburit välbehövlig vila för partifolket.

En del kandidater är klara, men inget är ännu offentligt.

– Visst är det problematiskt då man tänker på hur det vanligtvis går till. Vi brukar vara i full gång ett år innan det är val. Nu är det fyra månader kvar och det är först nu vi inleder valarbetet, säger Alhonnoro.

KTM Lotta Alhonnoron väitös tarkastetaan Vaasan yliopistossa 28.2.20
Bildtext De grönas kretsordförande Lotta Alhonnoro säger att attityden är en viktig egenskap hos kandidaterna.
Bild: Vaasan yliopisto

Bland De gröna i Vasa har intresset för valet varit stort, vilket gläder Alhonnoro. Hon ser god sakkunskap som en viktig egenskap hos kandidaterna, men ännu viktigare är rätt attityd.

– En äkta vilja att utveckla och föra ärenden framåt är något jag uppskattar väldigt mycket, säger Alhonnoro.

Precis som Holmäng för SFP understryker Alhonnoro mediernas viktiga funktion när det gäller att få ut information till finländarna. Det är viktigt med en lokal förankring i stället för nationella valtenter.

"Hög tröskel att stiga fram", tror Sannfinländare

Hos Sannfinländarna finns för tillfället 13 kandidater från Laihela, Vasa och Korsholm.

– Klart att det är utmanande då många inte känner till allt som ingår i valet och arbetsuppgiften är oklar. Det gör att det blir hög tröskel att stiga fram som kandidat, säger Micael Westerholm, fullmäktigeledamot i Korsholm.

Micael Westerholm.
Bildtext Sannfinländarnas Micael Westerholm säger att det krävs aktivitet och förmåga att sätta sig in i ärenden.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Westerholm konstaterar att tidpunkten är svår. Valkampanjen borde starta under jultiden då många vill spendera tid med familjen.

– Jag ser välfärdsområdet som en byråkratisk himmel. Därför är det viktigt att det finns kandidater från alla kommuner som kan försvara sitt eget område och arbeta för att där fortsättningsvis ska finnas tjänster, säger Westerholm.

Av kandidaterna kommer det också att krävas aktivitet och förmåga att sätta sig in i ärenden.

– Vi behöver bra kandidater som kan läsa in sig på ärenden, det finns ingen äldre från tidigare som kan lära ut hur det fungerar vilket det ju finns exempelvis i kommunalpolitiken, säger Westerholm.

Centern funderar på valförbund

Merja Rintamäki, fullmäktigeledamot och ordförande för Centern i Vasa, konstaterar att Centern är litet i Österbotten vilket gör valet utmanande.

– Jag har medvetet bromsat valarbetet. Först ska de olika kretsarna diskutera tillsammans och besluta hur vi går till val. Blir det ett valförbund och i så fall med vem? Vi är ännu i barnaskor och från Vasa har vi meddelat att vi är intresserade av ett valförbund, säger Rintamäki.

Frågan om valförbund avgörs i distriktet, och mera information om valförbund finns inte för tillfället.

– Jag ser gärna kandidater som har en stor förståelse och förmågan att se helheter. Tjänster får inte centraliseras, och en bra kandidat ser olika alternativ. Allt stort är inte vackert, säger Rintamäki.

Social- och hälsovården är en stor arbetsplats för många kvinnor. Rintamäki ser därför gärna många kvinnor bland kandidaterna.

Vänsterförbundet: ”Svårt att komma upp till samma nivå som i kommunalvalet”

De som kommer att ställa upp i välfärdsområdesvalet för Vänsterförbundet är i lång utsträckning samma kandidater som ställde upp i kommunalvalet. Då var kandidatantalet 50.

Några sådana siffror kommer vi inte att se i detta val, tror Aaron Kallinen, verksamhetsledare i Österbotten.

Man med skäg och glasögon mot vit bakgrund.
Bildtext Vänsterförbundets ordförande i Österbotten Aaron Kallinen tror att det finns en viss valtrötthet.
Bild: Privat

– På många platser finns det en viss valtrötthet efter kommunalvalet. Under hösten kommer vi att planera för välfärdsområdesvalet och det medför säkert mera engagemang. Men nya val är krävande, det tar en stund innan väljarna orienterat sig, säger Kallinen.

I kommunalvalet hade Vänsterförbundet inte kandidater på alla orter i Österbotten. Kallinen tror att utgångsläget blir det samma i välfärdsområdesvalet.