Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska medier: Kinas omstridda Sverigeambassadör lämnar sitt uppdrag

Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige
Bildtext Enligt Ekots och SVT:s uppgifter gör ambassadören sin sista arbetsdag redan på fredag.

Kina byter ambassadör i Sverige, uppger flera svenska medier. Ambassadör Gui Congyou, som suttit på posten sedan 2017, har varit i konflikter med både företag och media under årens lopp.

Enligt Ekots och SVT:s uppgifter gör ambassadören sin sista arbetsdag redan i morgon, fredag och ersätts av en ny ambassadör senare i år. Enligt Dagens Nyheter, som talat med Kinas ambassad, är det ändå oklart när exakt Gui Congyou åker.

Enligt ambassaden rör det sig om ett vanligt ambassadörsbyte som beordrats av Peking, skriver tidningen.

Flera konflikter i bagaget

Kinas ambassadör har varit i blåsväder flera gånger för konflikter med både företag och journalister i Sverige.

Ambassaden hotade till exempel år 2019 Sveriges kulturminister med allvarliga konsekvenser inför svenska PEN:s prisutdelningsceremoni eftersom det skulle gå till den regimkritiska förläggaren Gui Minhai.

År 2021 fick ambassadören också hård kritik efter att ambassaden skickat ett hotfullt mejl till en frilansjournalist. I mejlet hotades journalisten med "konsekvenser" om han inte ändrade sin Kinarapportering. Påtryckningar från ambassaden mot svenska medier förekom också 2020.

Till följd av konflikterna har Gui Congyou flera gånger kallats upp till det svenska utrikesdepartementet och partier har krävt att han ska utvisas.

Källor: SVT, SR, DN