Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Invandrargrupper överrepresenterade på coronaavdelningar i Åbo – informationen når inte fram

Från 2021
Uppdaterad 24.09.2021 11:21.
Åbo universitetscentralsjukhus
Bildtext Av de Åbobor med invandrarbakgrund som just nu insjuknar i covid-19 är 90 procent ovaccinerade mot sjukdomen.
Bild: Arash Matin / Yle

Vaccinationstäckningen bland invandrargrupper i Åbo är lägre än bland andra grupper. Myndigheterna har svårigheter att få ut sin information medan rykten om att vaccinet kan leda till infertilitet sprids.

Av de Åbobor med invandrarbakgrund som just nu insjuknar i covid-19 är 90 procent ovaccinerade mot sjukdomen.

Enligt hälsovårdsmyndigheterna är den här gruppen sårbar också för allvarligare former av corona.

I onsdagens A-studio på Yles TV1 berättade invandrare att det ryktas att vaccinet skulle leda till fertilitetsproblem eller till och med död.

Hülya “Hissu” Kytö är verksamhetsledare för föreningen Daisy Ladies rf, som arbetar för att hjälpa kvinnor med invandrarbakgrund. Föreningen har kontakt med människor från ett 20-tal olika länder.

– Uppriktigt sagt finns det misstankar om vaccinet bland invandrare, säger Kytö. Det finns många som förhållit sig positiva till vaccinering, men andra vägrar ta det.

Problemet är, enligt Kytö, en allmän ovetskap bland invandrarbefolkningen om coronanvirusets allvar.

– Det är en brist på information. Jag skulle helst se att man talade direkt med de som är ledare inom dessa grupper, säger Kytö.

Hülya "Hissu" Kytö
Bildtext Hissu Kytö vill se mera dialog mellan myndigheter och invandrargrupper.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Kytö lägger ingen skuld på Åbo stads kommunikation. Hon tycker den varit klar nog. Hon ser inte heller att det skulle finnas någon allmän misstro mot myndigheterna bland de folkgrupper hon har att göra med.

– Jag tror också att det finns religiösa och kulturella grunder till varför invandrare kanske är kritiska mot vaccin, säger Kytö.

Ryska Åbobor konsumerar inte finsk media

Mihail Ionin kommer ursprungligen från Ryssland och har bott i Finland nu i ungefär 20 år. Han berättar att de ryska bekanta han talar med lever lite som om de fortfarande var i Ryssland.

– Så gott som all media de konsumerar kommer från hemlandet, och om den ryska staten marknadsför coronavaccin tänker också ryssarna i Finland att vaccinet säkert inte kan vara någon bra sak, säger Ionin.

Mihail Ionin ja Marina Hämäläinen
Bildtext Mihail Ionin är född i Ryssland och har bott i Finland i 20 år.
Bild: Paula Collin / Yle

Åbo stad söker nya kommunikationsmetoder

Stadens ansvariga smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi berättar att det varit en utmaning att få ut den rätta informationen om vaccinerna också till dem som inte talar något av de inhemska språken. 

– Kanske borde det också fokuseras mera på att få igång en mer vaccinpositiv diskussion inom olika språkgrupper, säger Peltoniemi.

Åbo har också vädjat på ett nationellt plan att mera resurser borde läggas på att få ut information om vaccinering till invandrare som inte talar något av de inhemska språken. Annars kan farligare varianter av corona sprida sig.

Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.
Bildtext Jutta Peltoniemi säger att staden försöker öka vaccinationstäckningen bland invandrare genom popup-vaccineringar.
Bild: Minna Rosvall / Yle

– För tillfället försöker Åbo stad åtgärda situationen med mer fokuserade kampanjer över sociala medier riktade till olika språkgrupper och bostadsområden, säger Peltoniemi.

Staden ordnar dessutom informationsmöten och man samarbetar med föreningar för att nå invandrare. Äldre som kanske inte kan registrera sig för vaccination via internet får vaccinationsråd i samband med andra hälsovårdsbesök.

Desinformation bland invandrare - många vårdas på sjukhus för corona

5:11

Diskussion om artikeln