Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige, Danmark och Norge inleder nytt militärsamarbete

Från 2021
11 militärer går på en äng i full mundering och vapen i hand. I bakgrunden syns Visby ringmur.
Bildtext Arkivbild från Gotland.
Bild: EPA/SOREN ANDERSSON SWEDEN OUT

Sverige ska på fredag underteckna ett operativt militärt samarbetsavtal med Danmark och Norge, det rapporterar svenska medier. Målet är att öka den militära förmågan i länderna genom gemensamma övningar och att man tillsammans ska kunna möta eventuella hot och händelser.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist säger till SVT att det är viktigt för Sverige att utöka det militära samarbetet med andra länder. I bakgrunden ligger bland annat risken för internationell terrorism och en oroligare omvärld.

– Vi ser också att det i vårt närområde finns en ökad militär uppbyggnad och en omfattande övningsverksamhet. Det är väsentligt att bygga nätverk och allianser där vi samarbetar med andra för att bidra till stabilitet, uppger Hultqvist för SVT.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist
Bildtext Socialdemokraten Peter Hultqvist är Sveriges försvarsminister.
Bild: SPA | Swedish Press Agency

Hultqvist norska ministerkollega är inne på samma linje.

– Det här (avtalet) gör den säkerhetspolitiska bilden tryggare. Det både är avskräckande och har en betydlig säkerhetseffekt att analysen av en säkerhetssituation är likadan i alla nordiska länder, säger försvarsminister Frank Bakke-Jensen till norska TV2.

Säkerhetsläge i Öresund och Nordsjön oroar

Enligt de tre länderna har säkerhetsläget försämrats bland annat annat i Öresund och Nordsjön, skriver TV4Nyheterna som var först med nyheten. Av den här orsaken behöver man öka förmågan att gemensamt möta hot och kränkningar, anser länderna.

Målet är att man genom samarbetet ska kunna agera snabbare, säger Hultqvist till TV4Nyheterna. Han hoppas också att en eventuell antagonist ska se samarbetet som en orsak att inte "genomföra negativa planer gentemot oss".

När TV4Nyheterna frågar om rysk övning påverkar säkerheten i svenskt område svarar Hultqvist såhär:

– Det gör det naturligtvis, Ryssland är beredda att använda militärmakt för att nå politiska mål och syften, säger han.

Ytterligare ett samarbetsavtal

Sverige ingår sedan tidigare i andra försvarssamarbeten. I fjol skrev Sverige, Norge och Finland till exempel under ett samarbetsavtal om stärkt militärt operativt försvarssamarbete på Nordkalotten.

Det nya avtalet mellan de skandinaviska länderna kommer undertecknas under fredagen, samma dag som det fransledda militärsamarbetet European Intervention Initiative (EI2), som också Finland är del av, äger rum. Tretton försvarsministrar och delegationsledare träffas i Stockholm för att diskutera forsatt arbete.

Moderaterna välkomnar avtalet, men efterlyser fullvärdigt Natomedlemskap

Det svenska oppositionspartiet Moderaterna är positiva till avtalet som ska undertecknas med Natomedlemsländerna Norge och Danmark. Avtalet ersätter ändå inte ett fullvärdigt medlemsskap som ger försvarsgarantier, säger moderaten Pål Jonson som är försvarspolitisk talesperson till SVT.

Moderaterna är välvilligt inställda till ett Natomedlemskap och anser att ett sådant skulle stärka landets försvarsförmåga.

Sverige har i dagsläge ett partnerskap med Nato.

Artikeln kompletterades med klockan 22.54 med kommentar av den norska ministern.