Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den katalanske separatistledaren Puigdemont greps i Italien

Från 2021
Uppdaterad 24.09.2021 15:12.
Den här bilden på Puigdemont togs i riksdagshuset i mars 2018, när han besökte Finland.
Bildtext Den här bilden på Puigdemont togs i riksdagshuset i mars 2018, när han besökte Finland.
Bild: Lehtikuva

Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont greps på torsdag kväll då han landade i Alghero, på Sardinien. En domstol på ön väntas senare på fredagen ta ställning till om Puigdemont ska släppas eller utlämnas till Spanien, där han anklagas bland annat för uppror och uppvigling.

Kataloniens förre ledare Carles Puigdemont greps i Italien ganska exakt fyra år efter att han flytt från Spanien. Han gick i landsflykt efter en folkomröstning om Kataloniens självständighet och en självständighetsförklaring som förklarats olaglig av den spanska författningsdomstolen. Puigdemont har bott i Belgien sedan dess.

En domstol i staden Sassari ska ta upp gripandet och utvisningskraven, men det är osannolikt att det blir ett snabbt utvisningsbeslut.

Separatistledarens advokat på Sardinien, Agostinangelo Marras uppger till den italienska nyhetsbyrån ANSA att domstolen först väntas besluta om Puigdemont ska hållas i förvar eller släppas.

Det slutliga beslutet om en eventuell överlämning till Spanien kommer att tas av det italienska justitieministeriet.

Demonstrationer i Barcelona

Puigdemonts advokat i Bryssel räknar med att domstolen snabbt kommer att frige hans klient.

‒ Vi tror att domstolsmyndigheten kommer att släppa Puigdemont. Det är den fjärde gången som det här inträffar, sa advokaten Gonzalo Boyer till radiokanalen Cadena Ser.

Puigdemont greps samtidigt som Spaniens regering försöker inleda nya samtal med Kataloniens lokalstyre om regionens framtid.

Gripandet väcker starka känslor och kommer sannolikt att ytterligare försvåra försöken att hitta en politisk lösning på konflikten mellan Madrid och Barcelona.

I Barcelona demonstrerade hundratals självständighetsanhängare utanför Italiens konsulat på fredagen.

Kataloniens regeringschef Pere Aragonès sa att gripandet inte hjälper försöken att lösa den politiska konflikten och att skapa förtroende mellan Katalonien och den spanska regeringen.

Han krävde att Spanien omedelbart drar tillbaka häktningsbegäran för Puigdemont.

Aragonèz uppgav också att han kommer att resa till Sardinien för att stödja Puigdemont.

"Måste svara på åtal"

Spanien anklagar Puigdemont bland annat för uppror och uppvigling och har utfärdat en arresteringsorder. Enligt spanska medier agerar Italien nu enligt en arresteringsorder från Spaniens högsta domstol.

I ett utlåtande på fredagsmorgonen uppgav den spanska regeringen att Puigdemont måste svara inför en spansk domstol.

‒ Puigdemont måste, liksom alla spanska medborgare, underställa de spanska domstolarnas beslut, uppgav premiärminister Pedro Sanchez kansli.

Som Europaparlamentariker förlorade Puigdemont sin åtalsimmunitet i våras, efter en omröstning i EU-parlamentet, men den rättsliga processen angående det är inte ännu helt slutförd, uppger AFP.

Det samma gäller två andra katalanska Europaparlamentariker, de tidigare regionministrarna Toni Comín och Clara Ponsatí.

Nio andra katalanska politiker och aktivister som inte gick i exil, dömdes 2019 till långa fängelsestraff för bland annat uppvigling. De benådades i juni.

Källor: AFP, AP, Reuters