Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frustrerade ministrar till coronaoppositionen i riksdagen: "Tro inte på foliehattarna, utan på vetenskapen"

Uppdaterad 24.09.2021 10:49.
Antti Kurvinen gestikulerar i riksdagens pleniesal.
Bildtext Vetenskapsminister Antti Kurvinen (C) gick till motattack mot coronakritiken från Sannfinländarna.

Känslorna gick heta med höjda röster om coronan på riksdagens frågestund på torsdagen. Sannfinländarna vill inte ha något coronapass och ifrågasatte vaccinets verkan – medan Samlingspartiet kritiserade regeringen för att komma för sent med coronapasset.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) kritiserade riksdagen för att inte ha läst på, och vetenskapsminister Antti Kurvinen (C) fördömde vaccinkritiker och "foliehattarnas konspirationsteorier".

– Jag är lite oroad över diskussionen i den här salen och bland allmänheten. Förlitar vi oss längre på vetenskapen, tror vi på läkarna och hälsovårdens professionella, eller tror vi på falska webbsidors konspirationsteorier, frågade sig Antti Kurvinen.

Han påminde Sannfinländarna om det finländska temaåret för forskningsbaserad kunskap.

– Finland bygger på västerländska värderingar, och de bygger på upplysning och vetenskap, inte foliehattarnas teorier, sa Kurvinen.

Han fick snabbt precisera sig, då Sannfinländarnas Leena Meri hävdade att han hade kritiserat sjuka och rädda som inte kan eller vågar ta vaccinet.

Rena lögner och vaccinkritik

– Tyvärr har vi på internet och sociala medier aktörer som påstår att corona inte existerar och att vaccinet är falskt. Det är rena lögner och jag tror de sprids för att skaka om det finländska samhället och våra värderingar, sa vetenskapsministern som försvarade sin egen sektors arbete.

Kurvinen tackade ändå de sannfinländare som uppmuntrar finländarna att ta vaccinet, och uppmanade också de övriga sannfinländska riksdagsledamöterna att använda sin auktoritet för att vi ska slippa pandemin.

Näringsminister Mika Lintilä höll med kulturministern. Han sa sig vara både förvånad och besviken på att Sannfinländarna nu har deklarerat sig som vaccinmotståndare. Andra centerledamöter kritiserade Sannfinländarna för att flirta med corona- och vaccinförnekande anföranden.

De borde i stället säga om de tycker att vaccinet är bra eller dåligt. Det beskedet dröjde, många talare krävde i stället valfrihet för coronavaccinet.

Coronapass = vaccintvång?

Det var Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio som inledde frågetimmen. Han ansåg att coronapasset i praktiken är att införa ett vaccintvång.

Vaccineringen blir nödvändig för att medborgarna ska kunna utnyttja all service i samhället, inklusive simhallarna, sa Tavio och flera andra sannfinländska riksdagsledamöter.  

De bekymrade sig för valfriheten, grundlagens friheter och rätten till konfidentiella hälsouppgifter. Sannfinländarnas linje var att blåsa omkull sloganen att corona nu är de ovaccinerades sjuka, eftersom också vaccinerade smittas, och smittar.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 23. syyskuuta 2021.
Bildtext Omsorgsminister Krista Kiuru, SDP, fick än en gång dominera riksdagens frågetimme om coronapandemin.

Men två doser ger ett betydligt bättre skydd och gör sjukdomen lindrigare, sa omsorgsminister Krista Kiuru, det syns på de finländska sjukhusen. Det är naivt att tro av att vi klarar oss utan vaccin och en tillräckligt hög vaccineringsgrad.

Hon jämförde dödligheten i corona under de tre sommarmånaderna 2020 och 2021 och talade om 87 förlorade människoliv, trots en ökad vaccineringsgrad. Det visar enligt henne att de ovaccinerade har en klart större risk att nu insjukna utan vaccinskydd.

Coronapasset är frivilligt och kommer i användning endast om smittspridningen ökar. Avsikten är att det aldrig ska behövas, upprepade minister Krista Kiuru. Hon uppmanade riksdagsledamöterna att bekanta sig med lagförslaget innan de ger felaktiga vittnesmål om coronapasset.

Barnens bästa?

Kritiken från Institutet för hälsa och välfärd mot att passet ska gälla redan 12-åringar återgavs av Sannfinländarna. Det betyder att barnen måste ta vaccin för att få ett coronapass för att kunna delta i hobbyverksamheten, sa Ville Tavio.

Frågan om varför ovaccinerade barn inte får tillgång till lekplatsen riktades till jämställdhetsminister Thomas Blomqvist, SFP. Han svarade att det inte är en fråga för jämställdheten mellan könen, men hans och regeringens åsikt är att det är mycket viktigt att barnen och unga kommer först och begränsningarna tas bort först för den åldersgruppen. 

Samhället ska öppnas upp totalt när vi når en tillräckligt hög vaccineringsgrad. Men frågan om barnens bästa är knepig, medgav minister Krista Kiuru.

Marin: Normalläget blir inte ett stängt samhälle

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra frågade om de dyra test som måste tas var tredje dag som alternativ till coronapasset. Hon frågade statsministern om varför hennes kritiska åsikt om coronapasset i våras har förändrats.

– Då var vaccineringsgraden mindre. Nu vill vi öppna samhället och kommer att göra det. Målsättningen är i oktober, men det är ett oberäkneligt virus. Normalläget är inte ett samhälle med begränsningar, sa Sanna Marin (SDP), allt ska vara öppet för alla.

Men om det i någon region kommer ett smittläge som tvingar fram begränsningar blir passet ett redskap att hålla samhället öppet ens för de vaccinerade, sa Sanna Marin. Vi planerar alltså inte ett samhälle där all service är stängd om man inte har pass utan tvärtom.

Mika Niikko försökte förklara den sannfinländska logiken för regeringen. Coronapass hjälper inte om det visar sig att coronavaccinet inte är verksamt, och också vaccinerade riskerar sprida smitta.

Mika Niikko i riksdagen.
Bildtext Enligt Mika Niikko och andra sannfinländare är det ingen vits med coronapass.

Niikko hänvisade till uttalanden från Institutet för hälsa och välfärd. Om vaccinerade drabbas av deltaviruset kan de vara lika farliga och sprida smitta lika mycket som ovaccinerade.

Niikkos anförande innehöll ingen fråga och fick därför inget svar – men saken berördes i flera andra svar från Krista Kiuru under regeringens frågestund. 

Motsatt kritik från Samlingspartiet

Medan Sannfinländarna kritiserade regeringen för att alls vilja införa coronapass, så gavs den motsatta kritiken från Samlingspartiet. Sari Sarkomaa upprepade sin åsikt från föregående dag om att det är bättre att passförslaget kommer nu än aldrig.

– I resten av Europa har passet använts för att hålla samhället öppet betydligt tidigare. Men Finland väntar med passet för att först nå en högre vaccineringsgrad, och det är ett hjärtlöst dröjsmål, enligt Sari Sarkomaa. Hon undrade också varför passets giltighet blir bara till årets slut.

Regeringens hänvisade till grundlagen, det är inte säkert det finns allvarliga hälsoskäl att hålla passet i kraft längre. Men regeringen har makt att besluta om en förlängning, sa Krista Kiuru hoppfullt.

Socialdemokraterna öppna för Saarikkos skatteförslag

Den andra hälften av frågetimmen handlade om skattepolitik. Samlingspartiets Sari Multala frågade om Centerordföranden Annika Saarikkos uttalande om en sänkt förvärvsskatt; är hela regeringen redo att lämna ett sådant förslag ännu under den här valperioden?

Annika Saarikko gav inga sådana löften. Regeringen tar en sak åt gången, nästa vecka får riksdagen budgetförslaget för år 2022. Men alla prognoser pekar tyvärr på att den enorma tillväxten minskar år 2023. Då kan det behövas nya former för ekonomisk politik, sa Annika Saarikko.

Hon lovade i alla fall att skatterna inte höjs. En eventuell landskapsskatt blir inte högre än det som överförs från kommunerna för att täcka vårdreformens kostnader, sa finansminister Saarikko.

Sanna Marin med svart munskydd talar i riksdagen.
Bildtext – Vi måste kunna reagera på förändringar som eventuellt är på väg, sa statsminister Sanna Marin om ekonomin.

Socialdemokraternas ordförande, statsminister Sanna Marin sa sig vara öppen för en möjlig reform som finansminister Saarikko lyfte fram. Hon talade för en ekonomisk politik som följer tiden.

Marin förespråkade sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagarna i en rättvisare beskattning, som redan beaktas i nästa års budget för pensionärerna.

Anders Adlercreutz (SFP), ordförande för den svenska riksdagsgruppen, ansåg det fint att en sänkt förvärvsinkomstskatt finns med i verktygslådan för regeringen. Men visst är det bra att spara åtgärden till en situation när konjunkturerna ser annorlunda ut, sa Adlercreutz.

Artikeln är uppdaterad i ett Kiuru-citat. Den korrekta benämningen är riksdagens frågestund, inte "frågetimme".

Diskussion om artikeln