Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Det är nu dags för en förändring" – tyska unga vill se mer klimatskydd och social rättvisa efter åren med Angela Merkel

Från 2021
En ung tysk i flanellskjorta och rödfärgat snaggat hår sitter på sin kompis axlar i ett folkhav under en klimatdemonstration i Berlin. Ungdomen håller uppe en grön skylt med texten "Smells like air pollution".
Bildtext Ungdomar i Berlin samlades på fredagen före valet i en stor demonstration för en mer ambitiös klimatpolitik. Demonstrationen var en del av den första så kallade globala klimatstrejken sedan coronaviruspandemin slog till våren 2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Tyskland går man till val på söndag. Efter 16 år med Angela Merkel och hennes kristdemokrater vid rodret hoppas i synnerhet många unga på en förändring. För att effektivt kunna bekämpa klimatförändringen krävs enligt kritikerna nu betydligt mer än att fortsätta på den av Merkel utstakade politiska linjen.

På över 400 orter i Tyskland strejkar man under fredagen för klimatet. Den omfattande protesten är samtidigt avsedd att fungera som något av en väckarklocka inför förbundsdagsvalet på söndag.

Man vill att de tyska väljarna ska ha klimatet och klimatskyddet i tankarna då de går och röstar.

Från Fridays for Future hänvisar man till att sommarens störtregn och förödande översvämningar visar att klimatförändringen är något som redan helt konkret drabbar landet.

Översvämningarna krävde närmare 200 människoliv och återuppbyggnaden kommer att kosta miljarder.

Trots det här har det bland många unga uppstått en bild av att man i valkampanjen inte tar klimatfrågan på fullt allvar.

– Inte ens de partier som för tillfället har det bästa programmet för klimatskydd, det vill säga de gröna och vänsterpartiet Die Linke, har tillräckligt långtgående planer. De räknar också med att vi kan släppa ut mer koldioxid än vad som egentligen är fallet, säger Rifka Lambrecht, medlem av ungdomsrådet inom Generationen Stiftung, en lobbyorganisation som arbetar för samförstånd generationerna emellan.

Ett ödesval

Som bäst åker Lambrecht och några andra ungdomar runt i Tyskland för att ta upp de politiska frågor som berör just de unga.

Det här gör man bland annat på partiernas valmöten. Jag träffar gruppen i den nordbayerska staden Hof, där man ska gå på socialdemokraternas valmöte för att där försöka ställa frågor till partiets kanslerkandidat Olaf Scholz.

– Vi har redan långt före valet försökt komma i samtal med kandidaterna, men då det har visat sig omöjligt åker vi nu i stället runt på deras valmöten. Vi vill ge de unga en röst och åtminstone på de evenemang vi besöker ta upp frågor som berör de unga och deras framtid, säger Eric Witzel.

Han ser söndagens val som ett ödesval med tanke på de stora utmaningar Tyskland och världen står inför.

– 20-talet är vår sista chans att göra en u-sväng med tanke på klimatet och då har det förstås en betydelse vem som sitter i regeringen och vem som blir vår nästa förbundskansler.

– Om jag är helt ärlig så är vi nog rädda för att det blir socialdemokraten Olaf Scholz eller kristdemokraten Armin Laschet. Med en av dem vid rodret kommer det inte att bli den förändring som nu behövs, säger Witzel.

Eric Witzel i en park i staden Hof.
Bildtext Eric Witzel.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Strejk ger resultat

Efter 16 år av regeringar ledda av Angela Merkel och kristdemokraterna hoppas man inom ungdomsrådet att det nu kommer förändringar.

– Att bara fortsätta på samma politiska linje som hittills ser jag inte som möjligt. Angela Merkel har i sin politik endast tagit små försiktiga steg framåt när vi nu behöver stora kliv, säger Arnjo Zittig.

– Klimatskyddet är förstås det viktigaste men det handlar också om social rättvisa. Klyftan mellan rik och fattig har blivit större under Merkels 16 år. Vi behöver satsningar på digitalisering och på skola och utbildning. Jag ser inte att kristdemokraterna skulle stå för den här förändringen, fortsätter Zittig.

– Egentligen uppfyller inget av partierna de förväntningar jag har, så man måste då välja det minst dåliga alternativet. Jag tror i alla fall att protester, som klimatprotesten i dag, kommer att vara enormt viktiga också under de kommande fyra åren, säger Rifka Lambrecht.

Att det för de unga lönar sig att strejka för klimatet om man inte på annat sätt får sin röst hörd är också Eric Witzel övertygad om.

– Det bästa exemplet för det här var att den tyska författningsdomstolen nyligen slog fast att den tyska klimatlagen måste skärpas för att bättre ta de yngre generationerna i beaktande. Det här var en seger för Fridays for Futrure och alla som har strejkat, säger Witzel.

Om valet inte innebär några större politiska förändringar kommer man i Tyskland sannolikt att se mer protester.

– Då måste vi upp på barrikaderna. Vi måste skrika ut vårt missnöje och göra det klart för alla att vi är mycket rädda för vad som håller på att hända, säger Rifka Lambrecht.

Rifka Lambrecht och Arnjo Zittig spänner upp två paraplyer som hör till de ungas valkampanj.
Bildtext Rifka Lambrecht och Arnjo Zittig på turné genom Tyskland.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

 ”Rösta med tanke på barnen och barnbarnen”

I Tyskland höjs också allt fler röster för att de i äldre borde ta de unga och deras framtid i beaktande då man nu går till val.

En som öppet går ut med de här tankarna är musikern och skådespelaren Herbert Grönemeyer, känd bland annat från filmen Das Boot.

 – Vi vill inte störa och ställa till bråk eller skrämma bort äldre människor. Vi vill föra ung och gammal samman, säger Eric Witzel

– Men vår framtid ligger också nu på söndag i händerna på de äldre och därför försöker vi uppmuntra dem att rösta med tanke på sina barn och barnbarn, så att inte en klimatkatastrof och en statsbankrutt blir det arv vi tvingas leva med, fortsätter Witzel.

Han säger samtidigt att man bland de unga mycket väl förstår att det också alltid handlar om ekonomi och arbetsplatser. I Wolfsburg hade man långa samtal med anställda på Volkswagens bilfabrik.

– De är förstås rädda om sina jobb, men samma rädsla hittar man också i skolorna och på universiteten.

– Hurudana jobb kommer vi unga i framtiden att ha och hur moraliskt och miljöekologiskt hållbara kommer de att vara, frågar sig Witzel.

Diskussion om artikeln