Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antti Raanta imponerad av träningsmoralen i nya klubben – tar på sig papparollen för finländska lagkamraterna: ”Jag har två barn hemma och tre här i ishallen”

Från 2021
Antti Raanta gör succé i Phoenix.
Bildtext Antti Raanta.
Bild: icon Sportswire / All Over Press

Det är ingen lek om man ska spela för Carolina Hurricanes. Det har Antti Raanta insett under de första veckorna i sin nya klubb. Målvakten ska nu försöka komma upp i nivå efter några svåra år i Arizona. Jag vill vara mer jämn och ha roligt på isen, säger han.

De senaste säsongerna har varit hackiga för Antti Raanta. Flera skador har gjort att spenderat mer tid utanför isen än mellan stolparna. Till exempel förra säsongen blev det bara tolv matcher i Arizona Coyotes.

Raanta spenderade fyra säsonger i Arizona men i somras blev det klart med ett klubbyte. Målvakten tecknade ett tvåårigt kontrakt med Carolina Hurricanes.

Carolina har nu inlett sitt träningsläger inför säsongen och Raanta är imponerad över hur det fungerar i nya klubben.

– Jag märkte direkt att man inte kan komma hit och hänga, man måste dra på sig arbetskläderna direkt och jobba hårt. Det är häftigt att komma till en ny klubb och se arbetsmoralen både på och utanför isen. Det gäller för mig att komma upp i samma nivå, säger Raanta i en intervju på klubbens webbplats.

Antti Raanta vaktar målet.
Bildtext Raanta spelade för Arizona i fyra säsonger.
Bild: Kevin Abele/Icon Sportswire/AOP

Ny målvaktstandem i Carolina

För Raanta handlar det också om att få en nytändning och komma tillbaka till den nivå han höll före skadorna. Även OS finns i bakhuvudet även om spelen inte är huvudfokus just nu.

– De senaste åren har varit svåra, och nu vill jag till och med bli bättre än tidigare. Jag vill vara mer jämn och ha roligt på isen. Om man gör jobbet rätt så händer bra saker.

– Jag tänker inte speciellt mycket på OS men visst skulle det vara fint att få spela där. Först och främst gäller det att stoppa puckar innan man kan bli aktuell, säger han.

Antti Raanta.
Bild: Kevin Abele/Icon Sportswire

Förra säsongen var det Alex Nedeljkovic och Petr Mrazek som stoppade puckarna för ”Canes” men nu är båda borta. I stället är det Raanta och Frederik Andersen som bildar målvaktstandem.

– Det tar lite tid att lära känna varandra men ”Freddie” är en trevlig kille. Han är kanske lite tystlåten men när vi kör igång på allvar så tror jag att vi kommer att komma bra överens.

– Jag ska göra mitt bästa för att hjälpa honom och även lära mig. Det är det dagliga arbetet som gör oss bättre och vi ska försöka pusha varandra, säger Raanta.

"Känner mig nästan som deras pappa"

Raanta har varit ensam finländare i Arizona men i Carolina har han tre landsmän som lagkamrater: Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Jesperi Kotkaniemi.

Raanta spelade tillsammans med Teräväinen under några år i Chicago Blackhawks.

– Teuvo är en skojig kille och det tror jag att alla vet. Han är lite tystlåten men när han börjar berätta historier är de verkligen bra. Sebastian är smart och en ledare i laget. Båda är väldigt skickliga spelare.

– Det är verkligen roligt att ha några finländska lagkamrater. Nu har vi också Jesperi så jag känner mig nästan som deras pappa, jag är betydligt äldre. Jag har två barn hemma och tre här i ishallen, säger Raanta med ett skratt.

Diskussion om artikeln