Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fritt fram att samlas i hur stora grupper som helst om sex dagar

Från 2021
Uppdaterad 25.09.2021 10:07.
Augustinatten/publik
Bildtext Arkivbild från Augustinatten i Ekenäs 2020.
Bild: Jakob Granfors

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har utgående från en ny lägesbedömning bestämt att inte förlänga sammankomstbegränsningarna i Nyland.

Det betyder att det nuvarande beslutet är i kraft till den 30 september – efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkens sammankomstbegränsningar är i kraft.

Hygienkraven bibehålls ändå. Enligt smittskyddslagen bör kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet tryggas och det är arrangörernas plikt att se till att lagen följs.

Hygienkraven är i kraft i till exempel butiker, köpcenter, idrottsutrymmen, museer, teatrar och bibliotek i hela Finland. Kraven gäller till slutet av året.

Kunderna och besökarna ska ges möjlighet att tvätta händerna och det ska vara möjligt att hålla avstånd till andra människor.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller fram till den 30 september.

Restaurangernas verksamhet begränsas regionalt genom statsrådets förordning. På statsrådets webbplats kan du se vilka restriktioner som gäller i din region.

I regioner med hög coronaincidens får alkohol serveras mellan 9 och 23. I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning och i barer 50 procent av platserna. Kunderna bör också ha egen sittplats.