Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De stora bostadslånen bekymrar Finansinspektionen – håller kvar lånetaket på 85 procent

Uppdaterad 24.09.2021 11:47.
bostadslån
Bildtext Stigande bostadspriser pressar upp inflationen.

Finansinspektionen är oroad över att hushållens skuldsättning har ökat under coronaepidemin. FI håller därför kvar bolånetaket på 85 procent.

Lånetaket skärptes i juni så att den maximala belåningsgraden för bostadslån (lånets storlek i förhållande till bostadens marknadsvärde) sänktes från 90 till 85 procent. Bostadsköparen bör alltså skrapa ihop 15 procent av köpesumman själv.

Bolånetaket gäller inte personer som beviljas lån för sin första bostad.

Lånetaket bibehålls

I dag beslöt Finansinspektionen bibehålla det lägre bolånetaket. De stora bostadslånen oroar, säger direktionens ordförande Marja Nykänen.

– Fastän konjunkturutsikterna för Finland är gynnsamma, kastar coronapandemin fortfarande en skugga över den ekonomiska utvecklingen. Hushållens höga skuldsättning inger stigande oro framför allt som de stora bostadslånen med längre återbetalningstid än normalt har ökat under pandemin.

Finansinspektionen betonar att bankerna noggrant bedömer låntagarnas betalningsförmåga och iakttar återhållsamhet med att bevilja lån som är mycket stora i förhållande till den sökandes inkomster och som har en längre återbetalningstid än normalt.

Livlig bostadshandel och stigande priser

Under det andra kvartalet i år har bostadspriserna gått upp, och handeln har varit livlig. Enligt Statistikcentralens uppgifter steg priserna i huvudstadsregionen med 6,5 procent under perioden april-juni jämfört med samma tid året innan. I övriga Finland steg priserna med 4,0 procent.

Under andra kvartalet gjordes 55 procent fler bostadsköp via fastighetsmäklare än för ett år sedan.

De stigande bostadspriserna har samtidigt pressat inflationen uppåt. På årsnivå ligger inflationen på drygt 2 procent i Finland.