Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Navigering, flytväst och rätt vett på sjön ska läras ut i Hangöskolor

Uppdaterad 24.09.2021 13:58.
förtöjer båt
Bildtext Kevin och Jani Jansson har tillbringat många timmar tillsammans till sjöss.

I Hangö ska eleverna inom den grundläggande utbildningen lära sig hur man ska röra sig säkert på sjön med hjälp av böcker och spel som doneras till skolorna. Också Ingå är med i projektet.

Många båtar kluckar ännu vid bryggorna i Östra hamnen. Hangö är omgivet av vatten.

Hangö stad, understödd av föreningar och företag, ska börja lära skolelever i årskurserna 1-6 om säkerhet på sjön. Rent konkret handlar det om att skolorna får böcker och spel i ämnet.

Exakt hur undervisningen ska gå till har skolorna ännu inte utarbetat.

Kevin Jansson, 14 år, tycker barn ska få lära sig om säkerhet på sjön så tidigt som möjligt. Han tycker det är viktigt att lära sig navigera.

– Man kan aldrig vara riktigt hundra säker att kommer det dimma när man är ute, och då kan det vara roligt att veta vart man är på väg.

hamn
Bildtext Jani och Kevin Jansson och Mikael Lindqvist inspekterar böckerna som skolorna ska få.

Kevins pappa Jani Jansson har lärt sina barn att köra båt och hur de ska navigera i mörker och dimma.

Jani Jansson säljer båter på Hangö bil- och båthus, en av sponsorerna i projektet. Säkerhet är något som han brukar tala om med sina kunder. Både barn och vuxna måste ha sjövett.

– Visst kommer det alltid på tal, för vi säljer också sådana båtar som går ganska snabbt. Jag vill gärna instruera dem och berätta att de har en hög hastighet och det händer saker om man inte är observant. Man ska se omkring sig och inte bara stirra på plottern, säger Jansson.

barnböcker
Bildtext Böckerna som doneras till skolorna handlar om ungdomar på ett seglingsläger. Hangö segelförening är med som sponsor.

Mikael Lindqvist från Hangö segelförening håller med om att det är viktigt att hålla utkik på sjön. Viktigt är också att kunna köra in i hamn och att förtöja båten.

– Det viktigaste är att titta igenom sin båt och sin utrustning innan man far ut på havet. Man glömmer inte sin flytväst, så som man inte glömmer sin hjälm när man cyklar, säger Mikael Lindqvist.

Hangöbarn ska lära sig sjövett: "Man glömmer inte sin flytväst på sjön så som man inte glömmer hjälmen när man cyklar"
Hangöbarn ska lära sig sjövett: "Man glömmer inte sin flytväst på sjön så som man inte glömmer hjälmen när man cyklar" - Spela upp på Arenan

Ingå är också med i projektet. Skolorna i Ingå får samma läromedel som skolorna i Hangö.

I ett pressmeddelande från kommunen säger rektor Jessika Elfving vid Kyrkfjärdens skola att det är en naturlig och väldigt viktig del i undervisningen att lära Ingåeleverna hur man beter sig på vattnet.

Artikeln rättad 24.9 klockan 13.57: Tidigare stod det Hangö segelsällskap, men föreningen heter Hangö segelförening.