Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu bannlyser också Yves Saint Laurent päls i sina plagg - påverkar inte på kort sikt de finländska pälsfarmerna

Från 2021
Uppdaterad 24.09.2021 15:37.
Pälsar på klädstänger.
Bildtext Päls bojkottas av alltfler modehus.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Nu sällar sig också det franska modemärket Yves Saint Laurent till de modeskapare som slutar använda päls i sina plagg. Här hemma säger vd:n för Saga Furs, Magnus Ljung, att konskekvenserna för de finländska pälsdjursuppfödarna inte är stora.

Det var holdingbolaget Kering som kom med beskedet på fredagen. Yves Saint Laurent sorterar under Kering tillsammans med ett antal andra lyxbrand.

Till dem hör Brioni, som också avstår från päls i sina plagg. Kering uppger att beslutet gäller alla varumärken i gruppens portfölj. Från och med höstkollektionerna 2022 kommer ingen päls att finnas i produkterna.

Djurskyddsorganisationer har länge lobbat för att modehusen skulle sluta använda pälsskinn, och de har hörsammats av många. I fjol avstod bland andra Versace, Chanel och Michael Kors från päls. Tidigare har Gucci, Balenciaga och Bottega Veneta fattat samma beslut.

Yves Saint Laurent har särskilt kritiserats av djurskyddsorganisationens Peta efter det att toppmodellen Kate Moss uppträtt i en rävpäls i modehusets reklamkampanj.

Pälsdjursuppfödarna tar det med ro

Magnus Ljung, vd för Saga Furs. säger att flera modehus som storstilat går ut och meddelar att de inte längre kommer att använda päls i sina kreationer, inte har använt särskilt mycket päls hittills heller. Däremot finns det modehus som har meddelat att de kommer att använda mer päls.

- Hit hör Louis Vuitton och Fendi. Bägge branden hör till samma grupp och är stora i Ryssland och Kina.

Ljung tror att pälsmotståndet är övergående - snart tas naturmaterial till heders igen, säger han.

Av Saga Furs export går hela 85 procent till Kina, och 5 procent till Ryssland, säger Ljung. Den kinesiska dominansen beror på att kineserna fortfarande kan sy pälsar, samtidigt som körsnärsyrket håller på att försvinna i Finland.

De pälsar som sys i Kina exporteras till kalla platser som Novosibirsk i Sibirien och det folkrika Harbin-området i nordöstra Kina.

man i glasögon och vit tröja tittar in i kameran.
Bildtext Magnus Ljung är vd för Saga Furs.
Bild: Pekka Kiirala

Diskussion om artikeln