Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den väpnade kampen trappas upp i Myanmar – juntan svarar med att gripa motståndarnas barn

Från 2021
Militären brände nyligen upp en stor del av staden Thantlang, där invånarna hade bildat en milisstyrka för att försvara sig mot juntan.
Bildtext Militären förstörde för drygt en vecka sedan en stor del av staden Thantlang, där invånarna hade bildat en milisstyrka för att försvara sig mot juntan.
Bild: EPA-EFE/The Chinland Post

Den väpnade kampen mot militärjuntan i Myanmar trappas upp samtidigt som armén svarar med brutalt våld mot civila. Över 1 100 civila har dödats och över 8 000 aktivister har fängslats utan rättegång sedan militärkuppen i februari. Våldet mot civila kan betraktas som brott mot mänskligheten och de ansvariga borde ställas till svars, kräver FN:s specialrapportör i Myanmar.

– Omvärldens försök att få stopp på våldsspiralen fungerar inte klagade FN:s specialrapportör Tom Andrews då han förra veckan lade fram sin syn på vad som händer i Myanmar.

– Det är frågan om en människorättskatastrof som kan leda till åtal för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, konstaterade Andrews i ett tal inför FN människorättsråd.

På Twitter tog han fram nyheten om att juntan hade bombat och bränt upp den upproriska staden Thantlang och mördat en baptistpräst som försökte släcka branden.

Det var juntans svar på att stadsborna hade bildat en egen försvarsstyrka mot juntan. Så gott som alla omkring 8 000 invånare flydde upp i bergen då juntans soldater trängde in i staden.

– Mordet på en baptistpräst och bombandet av hem i Thantlang i delstaten Chin, är det senaste exemplet på det levande helvete som juntan utsätter Myanmars folk för, skrev FN:s människorättsrapportör Tom Andrews på Twitter.

– Världen måste fästa större uppmärksamhet och ännu viktigare, göra något åt det, tillade Andrews.

Bland dessa gripna fanns också mycket unga barn, en del av dem var bara 20 veckor gamla.

― FN:s specialrapportör Tom Andrews.

Han underströk att juntan använder systematiskt, dödligt våld mot civila och att soldaterna ofta använder halvautomatiska vapen och granatkastare i vanliga bostadsområden för att motståndarna ska lida så stora skador som möjligt

Bland dödsoffren finns åtminstone 75 barn och ett nytt skrämmande vapen i juntans arsenal är att fängsla motståndarnas barn och anhöriga.

– Jag har fått trovärdiga uppgifter om att juntans styrkor har gripit godtyckligt minst 177 individer, då man inte har fått tag på den som man egentligen försökte gripa. Bland dessa offer och gripna fanns också mycket unga barn, en del av dem var bara 20 veckor gamla, konstaterade Tom Andrews.

Andrews varningar om att det framför allt är civila som utsätts för dödligt våld besannades under det sista veckoslutet i september, då det kom oberoende rapporter och ögonvittnesskildringar om flygbombningar av områden i nordvästra Myanmar, där aktivister har bildat egna försvarsstyrkor mot armén.

Samtidigt ströps också internet- och telefonförbindelserna i området för att nyheter om vad som hade hänt inte skulle spridas i landet och till omvärlden.

Terveydenhoitohenkilökunta tekee kolmen sormen tervehdyksen helmikuussa Yangonissa.
Bildtext Hundratusentals människor i Myanmar deltar i en omfattande civil olydnadskampanj, bland dem läkare och sjukskötare som har anammat tre finger hälsningen i protest mot juntan.
Bild: AOP

Gräsrötternas kamp mot juntan

Militärkuppen den 1 februari mot den tvåfaldige valsegraren Aung San Suu Kyi och hennes parti Nationella demokratiska förbundet NLD, utlöste omedelbart massiva protester och en omfattande civil olydnadskampanj som fortsätter än i dag, då det har gått åtta månader sedan kuppen.

Spontana protester förekommer dagligen över hela landet, även i den största staden Rangoon, där demonstranter samlas för korta stunder för att sedan försvinna snabbt när soldater anländer till platsen.

Det väpnade motståndet har också trappats upp, särskilt sedan början av september då en oppositionsallians som kallar sig NUG, National Unity Government, förklarade ett "folkets förvarskrig" mot juntan.

Kvinna håller upp tre fingrar.
Bildtext Spontana protester förekommer så gott som dagligen, även i landets största stad Rangoon.
Bild: EPA

NUG:s ledare Duwa Lashi La uppmanade aktivister och motståndsrörelser över hela landet "att angripa juntan samtidigt som de ska försäkra sig om att civila inte råkar i fara."

– Det är dags för ett landsomfattande uppror i varje by och stad över hela landet samtidigt.

Han uppmanade också soldater, poliser och tjänstemän att lämna sina jobb och att ansluta sig till upproret mot juntan.

– Från och med denna dag varnar vi alla som arbetar för juntan, att inte gå till sina jobb eftersom de riskerar att angripas, varnade Duwa Lashi La.

Hans upprop har lett till att aktivister över hela landet har bildat egna väpnade försvarsstyrkor medan de har börjat angripa infrastruktur som armén använder, bland annat telefonlinjer och länktorn för internet.

Militären är synligt närvarande på gatorna i Myanmars största stad Rangoon, där protester och sammandrabbningar fortfarande förekommer så gott som dagligen.
Bildtext Soldater patrullerar synligt på gatorna i landets strösta stad Rangoon där det har förekommit en våg av bombdåd mot militären.
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Mordförsök på FN-ambassadören

Oppositionens varning till juntans anhängare utfärdades kort innan FN:s generalförsamling inledde sitt arbete i höst.

NUG kräver att Myanmars nuvarande FN-ambassadör Kyaw Moe Tun får hålla sitt jobb, trots att juntan har försökt sparka ambassadören som högljutt har protesterat mot militärkuppen mot den demokratiskt valda regeringen.

Juntan nöjde sig inte ens med det utan försökte till och med mörda ambassadören i New York, där polisen i augusti grep två män från Myanmar innan de hann fullfölja sina mordplaner.

Juntan krävde samtidigt att den frispråkiga FN-ambassadören inte skulle få hålla sitt planerade tal inför generalförsamlingen. USA, Ryssland och Kina löste konflikten genom att inte tillåta vare sig ambassadören Kyaw Moe Tun eller den general som juntan utsåg till ny FN-ambassadör, att hålla sina tal.

Bepansrade fordon och trupper utanför ett sjukhus i Rangoon, totograferade på måndag morgon 15.2.
Bildtext Bepansrade fordon utanför ett sjukhus i Rangoon.
Bild: EPA-EFE/LYNN BO BO

Juntan använder pandemin som vapen

Oppositionen anklagar juntan även för att använda coronapandemin som ett vapen mot sina motståndare. Juntan har försökt dölja epidemins omfattning och förhindrat motståndare från att söka sig till sjukhus för att få vård.

Juntan har konsekvent gett ut förvånansvärt låga dagliga coronasiffror, som utomstående experter betvivlar i allra högsta grad.

Ögonvittnen rapporterar om högar av lik i krematorier medan generalerna har beordrat bygget av ett nytt stort krematorium, där man kan bränna över 3 000 avlidna per dag.

Juntans ledare Min Aung Hlain har utropat sig till premiärminister åtminstone fram till år 2023.
Bildtext Juntans ledare, general Ming Aung Hlain har utropat sig till premiärminister.
Bild: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Armén har också lagt beslag på all syrgas i landet genom att förbjuda privat handel med syrebehållare. Vaccinationskampanjer bland allmänheten har stoppats medan vaccin reserveras enbart för soldater och juntans anhängare.

Det har lett till att motståndsgrupper har inlett egna vaccineringskampanjer i områden som de kontrollerar.

Juntans ledare, general Min Aung Hlain har tagit av sig uniformen och utropat sig till premiärminister vars främsta uppgift enligt honom, är att trappa upp kampen mot corona.

– Inget annat än människoliv är viktigt och det krävs kollektiv solidaritet för att coronapandemin skall besegras, säger generalen.

Sotilasvallankaappausta vastustavia mielenosoittajia marssii kadulla Myanmarin Mandalayssa.
Bildtext Den civila olydnadskampanjen har bidragit till att ekonomin har kollapsat i Myanmar.
Bild: STRINGER / EPA

Ekonomisk misär

Myanmars ekonomi befaras krympa med omkring 20 procent i år, trots att man i början av året ännu väntade sig en blygsam två procents tillväxt. Den civila olydnadskampanjen och det faktum att många multinationella bolag drog sig ut ur Myanmar, har bidragit till att ekonomin kollapsade.

Det hjälpte inte att flera länder med USA i spetsen, införde nya sanktioner mot generalerna efter kuppen. Många drar idag paralleller mellan pariastaten Syrien och Myanmar, och förutspår ett liknande ekonomiskt öde för Myanmar som Syrien genomled under sitt blodiga inbördeskrig.

Tankesmedjan International Crisis Group tror att miljoner människor kommer att glida under fattigdomsgränsen i år medan FN:s livsmedelsprogram räknar med att upp till 3,4 miljoner människor kommer att sälla sig till de hungrande i Myanmar, då matpriserna stiger snabbt.

Jag begriper inte hur FN, USA och omvärlden kan stå och se på när civila massakreras

Aktivister kräver snabba åtgärder av FN, men säkerhetsrådet verkar lamslaget vad gäller läget i Myanmar.

– Jag begriper inte hur FN, USA och det internationella samfundet bara står och ser på när regimen mördar civila, säger den 23 åriga oppositionsaktivisten Lin som bor i en förort i Rangoon, där militären nyligen krossade lokala protester genom att skjuta skarpt mot civila.

– Vi är inte tränade för strider, vi kan inte stå emot välbeväpnade, utbildade soldater, säger Lin som överväger att ansluta sig till någon motståndsgrupp, så som många av hans vänner redan har gjort.

Källor: Reuters, AP, International Crisis Group, NYT, The Irrawaddy, Myanmar NOW, FIIA

Diskussion om artikeln