Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En tredje vaccindos delas nu ut – vårdare och personer med immunbrist först i kön

Keravalta kotoisin oleva Veera Laiho sai ensimmäisen rokotteensa.
Bildtext Arkivbild.

På Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad och på Soite i Mellersta Österbotten får vårdare som bäst den tredje dosen. På Vasa centralsjukhus börjar vaccineringarna om en dryg vecka.

Från och med i onsdags började Soite ge en tredje vaccindos. Det gäller vårdpersonal som fått två vaccindoser med kort intervall i början av året.

– Även de som har nedsatt immunförsvar får nu en tredje dos. Det gäller dem som vi vet behöver ett starkare skydd och två doser inte är tillräckliga, säger infektionsöverläkare Marko Rahkonen.

På Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad berättar chefsläkare Pia-Maria Sjöström att man i veckan börjat ge en tredje dos till personal som fick dos ett och två med tre veckors mellanrum. Det gäller alltså Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre och Larsmo.

– Vi planerar börja vaccinera riskgrupper, främst de med immunbrist, i nästa vecka. Det kommer mer info i början på veckan, säger Sjöström.

Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Bildtext Pia-Maria Sjöström.

Vad gäller klienter på serviceboenden säger Sjöström att man egentligen inte har några klienter som fick dos ett och två med tre veckors mellanrum, så där är det i nuläget inte aktuellt med en tredje dos.

Har inte börjat på Vasa centralsjukhus

På Vasa sjukvårdsdistrikt säger chefsöverläkare Peter Nieminen att vaccineringen med en tredje dos inte ännu börjat för den personal på Vasa centralsjukhus som fick sina två doser med kortare intervall.

– Men det är på gång och börjar om en dryg vecka. Det tar sin tid att få allt ordnat. Vi väntade länge på ett beslut från myndigheterna och nu har vi fått det. Det är flera hundra eller till och med tusen personer det gäller, säger Nieminen.

Medeålders man i ljusblå pikétröja med grönskande buske i bakgrunden.
Bildtext Peter Nieminen.

På fredagen meddelar Vasa stad att personer med kraftig immunbrist nu kan boka tid för en tredje vaccindos. Tredje dosen kan ges åt personer som har kraftig immunbrist när det gått minst två månader från att andra vaccindosen gavs, meddelar staden.

Vad gäller den vårdpersonal som fick sina två doser i början av året, bedömer stadens chefsöverläkare Heikki Kaukoranta att de kan börja få sin tredje dos under nästa vecka.

Enligt THL:s rekommendationer

I veckan instruerade Institutet för hälsa och välfärd (THL) kommuner och sjukvårdsdistrikt att ge en tredje vaccindos till dem som fick vaccinet i början av året. Då gavs vaccinet med ett kortare intervall på 3–4 veckor mellan doserna.

Hit hör bland annat den sjukvårdspersonal som jobbar med coronapatienter, äldre som bor på äldreboenden och vårdare som jobbar där.

Med ett undantag för män under 30 år. Bland personer som har fått mRNA-vaccin har rapporterats hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation som en mycket sällsynt biverkning. Fall har konstaterats speciellt bland unga män och mera efter den andra dosen. Ännu vet man inte om en förhöjd risk hör ihop med den tredje vaccindosen.

THL rekommenderar också att en tredje vaccindos erbjuds till personer som fyllt 12 år och som på grund av sjukdom eller behandling har kraftigt nedsatt immunförsvar.