Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glenn Lindholm bytte till det kinesiska skidlandslaget: ”Det var inte ett lätt val – men det är inte många som får en sådan här chans”

Från 2021
Uppdaterad 24.09.2021 15:26.
Glenn Lindholm.
Bildtext Glenn Lindholm har samarbetat med kinesiska längdåkare redan länge, här fotograferad 2018.
Bild: Lehtikuva

Bronsglädje i Oberstdorf – men sen valde Glenn Lindholm att tacka för sig i det finska skidlandslaget. Nu avslöjar han för Yle Sporten att han istället flyttade till Kina. Det var ett naturligt val, säger han.

Karriären som finsk landslagstränare blev bara en säsong lång för Glenn Lindholm. Lindholm ansvarade tillsammans med Ville Oksanen för de blåvita damerna den förra skidsäsongen – och höjdpunkten var självklart stafettbronset i skid-VM.

– Men man kan inte komma värst mycket längre än så, säger Lindholm till Yle Sporten nu.

Efter säsongen stod det nämligen klart att Lindholm hade valt att lämna skidlandslaget. I stället väntade nya utmaningar ”utomlands” – men exakt var har varit oklart. Fram till nu.

Nu kan Lindholm berätta att han är en av många ansvariga tränare i det kinesiska skidlandslaget.

– Målsättningen är att klara oss så bra som möjligt i OS i Peking i februari. Hemmaplan, får man väl säga.

Olympiarenkaat ladun varressa
Bildtext OS arrangeras i Peking 2022.
Bild: Tomi Hänninen

Lindholm har ansvaret för en grupp som satsar på längre distanser.

– Systemet vi har är lite komplicerat, då det inte förekommer i någon annan skidnation. Det finns ingen chefstränare, utan alla jobbar tillsammans och fokuserar på olika grupper. Vissa satsar mer på sprint, vissa på andra distanser. Det blir en naturlig fördelning, förklarar han.

Men om man vill få svar på mer detaljerade frågor än så får man tänka om.

Som vilka åkare som hör till hans grupp?

– Jag får inte nämna namn. Det har jag inte tillåtelse för. Jag är ganska säker på att någon av dem kommer att tävla på OS, om vi säger som så.

Eller vilka målsättningarna är helt konkret?

– Det talar vi inte om offentligt.

Eller vilka framtidsutsikterna är för kinesisk längdåkning?

– Ingen förväntar sig värst mycket av kinesiska åkare, men det finns väldigt talangfulla åkare i laget. Om satsningen fortsätter mot OS 2026 så finns det ännu större möjligheter till stora framgångar, om man säger lite diffust.

"Ett ganska naturligt steg"

Diffust, ja. Men valet att byta landslag var självklart.

– I Finland har jag varit personlig tränare, föreningstränare, distriktränare och nu förbunds- och landslagstränare. Jag har gått stigen till slut. Man kan inte komma värst mycket längre. Speciellt då vi uppnådde vårt mål i Oberstdorf och tog en VM-medalj i stafett, säger Lindholm.

– Det var egentligen ett ganska naturligt steg vidare – att fungera utomlands. Det var inte ett lätt val, det skulle ha varit stort att uppleva OS i det finska landslaget också. Men det här är ändå ”once in a lifetime” för mig, det är inte många som får sådana här chanser.

Krista Pärmäkoski firar då hon åker i mål.
Bildtext Krista Pärmäkoski spurtade i mål som trea i stafetten i Oberstdorf.
Bild: Philipp Guelland / EPA-EFE / All Over Press

– Så när familjen var med på det här så var det ganska lätt att hoppa över till det kinesiska landslaget, speciellt då det blir ett hemma-OS för mig nu också. Det är ändå en stor upplevelse att få uppleva ett hemma-OS för en finländsk tränare.

Beslutet att lämna det finska landslaget kom ungefär i samma tider som Martin Norrgård valde att lämna sin post som chef för serviceteamet. Norrgård har efteråt i Sportliv kritiserat arbetskulturen i landslaget, men det han talar om påverkade inte Lindholms beslut.

– Det har inte något med det att göra. Jag har pratat mycket med honom, både före och efter, men det finns inget samband. Jag gjorde ett helt personligt val.

Har du försökt locka honom till det kinesiska landslaget?

– Inte på något sätt. Det har vi inte diskuterat med ett enda ord. Martin har det bra i det svenska landslaget, jag vågar påstå att han har det bättre där än i det finska landslaget. Han har en ljus framtid framför sig.

Ovisst om framtiden

För Lindholm handlar det också om ett på många sätt bekant uppdrag. I egenskap av träningschef vid Vuokatti idrottsinstitut har Lindholm samarbetat med kinesiska åkare sedan 2017.

– Det har garanterat spelat in då de tyckte att jag skulle få jobbet. Man kan väl säga att det har varit helt avgörande. Jag har kommit bra överens med dem, anpassat mig till arbetskulturen och visat att jag klarar av uppdraget.

Så som Lindholm ser det kommer han att återgå till jobbet då OS är över i slutet av februari.

– Men jag brukar inte planera min framtid och strävar ingenstans. Jag tar dagen som den kommer och då sådana här erbjudanden kommer så har jag lätt att hoppa på. Jag gillar utmaningar och det här är en väldigt stor utmaning.

Diskussion om artikeln