Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konkurrent ser sin chans när upphandlingen av Aster hotar falla - Esko Systems vill träffa politiker och vårdpersonal i Korsholm

Uppdaterad 27.09.2021 11:12.
Vaasan keskussairaalan rakenteilla olevan H-talon tunneli päärakennukseen

Kampen om klient- och patientdatasystemen hettar till. Nästa veckas tisdag, dagen efter att fullmäktige i Jyväskylä röstar om Aster-systemet, håller inhemska Esko Systems en presentation i Korsholm.

Fyra sjukvårdsdistrikt, bland dem Vasa sjukvårdsdistrikt, ska inom kort fatta beslut om man ska gå vidare med upphandlingen av det amerikanska bolaget Cerners klient- och patientdatasystem Aster. Den senaste tiden har allt mer kritik väckts mot upphandlingen.

Och nu ser andra aktörer sin chans: Esko Systems presenterar sitt patientdatasystem i Korsholm nästa veckas tisdag.

- Vi vill presentera våra lösningar, säger vd Kaisa-Liisa Harjapää.

Ser ni er chans nu när det kan gå så att upphandlingen av Aster faller?

- Det är precis det som det handlar om. Vi kan erbjuda ett inhemskt alternativ och vi vill berätta om det, förr hellre än senare, säger Harjapää.

Vd Kaisa-Liisa Harjapää på Esko-Systems Oy på sitt arbetsrum.
Bildtext Kaisa-Liisa Harjapää.

Jyväskylä kan säga nej på måndag

På måndag möts fullmäktige i Jyväskylä och det kan hända att man besluter att inte gå vidare med upphandlingen av Aster. Det sista ordet har givetvis sjukvårdsdistriktets fullmäktige men den senaste tiden har flera kommuner i Mellersta Finland tryckt på bromsen, och Jyväskylä är en stor spelare.

Ni hittade en lämplig tid för er presentation?

- Dessa två saker hör inte direkt ihop, vi har bara sökt lämpliga tider. Men det är klart att det är bra för oss att i det här skedet föra fram vårt alternativ, säger Harjapää.

Förväntar ni er att politiker från Vasa sjukvårdsdistrikt dyker upp?

- Vi hoppas att det kommer så många beslutsfattare som möjligt och varför inte även de som jobbar inom vården.

Evenemanget är alltså avsett för beslutsfattare och experter inom social- och hälsovård.

Samtidigt skriver Vasabladet att Cerner nu rekryterar personal i Finland. De flesta av rekryteringarna går till Aster-projektets huvudort Jyväskylä.

Ett vettigt alternativ?

Upphandlingen av klient- och patientdatasystemet Aster har väckt uppståndelse och kritik på sistone. Samtidigt har ledande personer inom Vasa sjukvårdsdistrikt framhållit att man bör välja Aster.

Esko-systemet har kastats fram som ett alternativ, ett alternativ som sköts ner av Göran Honga, förändringsledare på Vasa sjukvårdsdistrikt.

– Esko är väldigt användbart för specialsjukvården men stöder inte integreringen av olika delar i vårdkedjan, sa Honga tidigare.

När upphandlingen gjordes kunde Esko Systems inte delta eftersom deras verksamhet då i det stora hela inskränkte sig till specialistvården. Men nu säger man sig kunna erbjuda ett heltäckande system.

Esko Systems håller sin presentation i Korsholms kulturhus på tisdag klockan 18.

Texten uppdaterad 27.9 kl. 11.12 med förtydligandet att evenemanget inte är ämnat för allmänheten.