Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Laine hyllas inför nya försöket i Columbus – självsäkra toner från finländaren: "Inte svårt att spela bättre – jag var ganska skit förra säsongen"

Patrik Laine spelar ishockey.
Bildtext Patrik Laine fick en tuff första tid i Columbus.

Patrik Laine har lagt den svåra fjolårssäsongen bakom sig. Nu väntar en omstart i Columbus med en ny chefstränare. "Jag tror inte att jag behöver bevisa någonting längre", säger anfallaren till lokal media.

Miljöombytet från Winnipeg till Columbus förra säsongen blev allt annat än vad Patrik Laine hade tänkt sig.

Anfallaren var en skugga av den sniper som han som bäst var i Jets och tränaren John Tortorella verkade inte vara optimal för Laine. Säsongen blev ett fiasko för Columbus och inte minst Laine, med bleka poängskörden 10+11=21 poäng på 45 matcher.

Nu har Blue Jackets samlats för försäsongsträning. I somras ville 23-årige Laine inte bjuda på bortförklaringar för Yle, och samma sak gäller när han nu talar med lokal press.

– Då jag tog av skridskorna efter säsongens sista match blev det som att jag tryckte på reset. Det var en tuff säsong, men jag tänker inte på den längre, menar Laine för Columbus Dispatch-journalisten Brian Hedger.

– Som en idrottare går man igenom bra och dåliga tider. Det skulle vara ganska tråkigt om man bara spelade bra hela tiden. Man måste ha sina sämre stunder, och till och med säsonger, det hjälps inte.

Ny tränare – och nytt radarpar?

Precis som förra säsongen kan man säga att Laine spelar för sin framtid. Hans färska förlängning med Columbus täcker bara en säsong, och ger honom 7,5 miljoner dollar.

– Jag tror inte att jag behöver bevisa någonting längre, jag har visat vad jag kan få till i den här ligan.

– Jag vill bara vara bättre än förra säsongen, och det är inte så svårt, eftersom jag var ganska skit, tycker finländaren.

Det är ett förnyat Columbus som trimmar formen inför höstens matcher. Tidigare hjälptränaren Brad Larsen har tagit Tortorellas plats vid rodret, och tjeckiska stjärnyttern Jakub Voracek har värvats in.

Jakub Voracek, januari 2017.
Bildtext Jakub Voracek, 32, har gjort 738 poäng på 968 NHL-matcher.

En efterlängtad radarpartner till Laine?

– Han är definitivt en kille som föredrar att passa, vilket jag gillar, och vi har hittat varandra på isen. Förhoppningsvis kan vi hitta en bra kemi, funderar Laine.

– Han är precis vad vi saknat. Vi har inte haft en liknande spelare sedan Panarin. Jag tänker inte jämföra dem sinsemellan, eftersom de förstås är olika som spelare, men båda har en fenomenal assistförmåga. Då man tar hänsyn till Laines skott, så blir det fantastiskt om de hittar varandra på isen, sa Columbusbacken Zach Werenski nyligen på ligans och spelarfackets mediadag.

Hårt slit under sommaren

Hur har Laines sommarträning då gått efter mardrömssäsongen? Bra, om man frågar träningskamraten Aleksander Barkov.

– Det här var andra sommaren som jag tränade med honom, och det ser väldigt bra ut. Han känner sig stark, och han vill göra en vass säsong, förklarade Floridakaptenen under mediaträffen.

Lagkamraten Werenski skrev under hyllningarna.

– "Patty" har sett väldigt bra ut på isen i Columbus, så han verkar ha slitit hårt under sommaren, trodde backstjärnan.

Nya coachen Brad Larsen kan också vara lämpligare för Laine.

– Alla gillar lite olika tränarstilar. Jag tror att "Patty" behöver en tränare som honom. Larsen gör säkert allt vad han kan för att Laine kommer igång, han är en så pass viktig spelare för oss, sa Werenski.