Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förseningar i transporter och strul i produktionslinjer – det kan löna sig att köpa sina julklappar i god tid även i år

Från 2021
Uppdaterad 28.09.2021 07:36.
En liten flicka öppnar ett stort paket
Bildtext Problem inom produktion och frakt kan innebära att klapparna på önskelistan inte står att finna i butiken.
Bild: Arne Trautman / Mostphotos

När coronaläget i Finland börjat gå mot det ljusare, har folk också börjat konsumera mer. Men nu möts inte efterfrågan och utbud. Produktionen av en del varor håller ännu på att repa sig efter coronan och det kan orsaka att det blir brist på dem.

Är du en av dem som börjar förbereda dig inför julen genast när dagarna blir kortare och vädret kyligare? Förra året rekommenderades folk börja julhandla i god tid med tanke på eventuella störningar i leveranser som coronapandemin kunde föra med sig. I år är situationen liknande. 

– Många finländare som varit permitterade har kunnat återvända till jobben så jag tror julhandeln kommer att vara ganska livlig, säger Penna Urrila som är direktör och chefsekonom på Finlands näringsliv EK. 

Han tänker själv köpa klapparna i tid.  

– Däremot ser vi störningar i hela världsekonomin, det finns brist på vissa varor och komponenter. Därför lönar det sig att vara i tid, det kan vara ganska långa leveranstider.

Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Penna Urrila.
Bildtext Penna Urrila tror att många finländare eventuellt har lite extra pengar på konto, då de inte har kunnat konsumera på det vanliga sättet under pandemin. Det här kan också påverka julhandeln.
Bild: Toni Määttä / Yle

Just nu är det speciellt elektronik- och bilindustrin som drabbas. Där kan hela produktionslinjer bromsas upp då vissa delar fattas. 

Tullen: Problem inom sjöfrakt

Från Tullens sida säger man att situationen för tillfället är stabil, både importen och exporten ökar. Utrikeshandeln håller på att återhämta sig efter coronan. 

Men det finns några problem. Bland annat sjöfarten ligger efter, det kan vara svårt att få containers på båtarna. 

– Då den globala efterfrågan har återhämtat sig, har aktörerna svårt att få fart på verksamheten lika snabbt som man tidigare minskade den, säger Sture Skinnar som är tullöverinspektör. 

Trots det stabila läget som Tullen upplever inom utrikeshandeln, har tullen nu mer på sitt bord än tidigare, det här på grund av en lagändring som kom på sommaren. Nu ska också varor av mindre värde förtullas, vilket kommer innebära en tredjedel mer varor för Tullen att hantera. 

Man kanske måste vänta längre på sin julklapp

Penna Urrila vid Finlands näringsliv tror att folk behöver tänka om – nu kanske man inte får sin beställning från andra sidan av världen lika snabbt som man tänkt. 

– Vi har varit väldigt vana vid att det går att beställa varor från fjärran östern. Det har gått mycket smidigt och på kort tid. Men nu kanske vi får upp ögonen för att det ligger mycket komplexa strukturer bakom, säger Urrila. 

Att normalisera produktionen kan ta upp till några år, tror Urrila. Den starka köpviljan begär mer av marknaden än vad den kan leverera. 

– Folk har börjat bete sig lite mer normalt och restriktionerna har blivit lindrigare, vilket betyder att hela världsekonomin växer väldigt kraftigt. Det har lett till en ökad på efterfrågan där utbudet inte har följt efter, säger Urrila. 

Diskussion om artikeln