Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Janette Lagerroos och Peter Blumenthal har sökt kaplanstjänsten i Houtskär

Från 2021
Houtskär Kyrka på sommaren.
Bildtext Arkivbild. Två har sökt tjänsten som kaplan i Houtskärs kapellförsamling.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Tiden att ansöka tjänsten som kaplan i Houtskärs kapellförsamling gick ut klockan 15 på fredagen den 24 september. Domkapitlet vid Borgå stift ska den 30 september granska behörigheten hos de sökande och efter det kan kapellrådet i Houtskär ta ställning till vem som blir ny kaplan i Houtskär.

Kaplanstjänsten i Houtskärs kapellförsamling i Väståbolands svenska församling som ledigförklarades i augusti har sökts av pastor Peter Blumenthal som är tillförordnad kaplan i Houtskärs kapellförsamling och av pastor Janette Lagerroos, redaktör vid Kyrkans Central för det Svenska Arbetet.

Lagerroos var tidigare tillförordnad kaplan i Houtskär, men kunde inte söka tjänsten när den ledigförklarades i fjol på grund av att hon inte hade sin pastoralexamen. Då valdes i stället Peter Blumenthal, som var den enda behöriga kandidaten som sökt tjänsten.

Valet av ny kaplan väckte stort missnöje hos Houtskärsborna, som varit nöjda med Lagerroos. Domkapitlet beaktade invånarnas åsikt och fattade därmed beslutet att bevilja Blumenthal kaplanstjänsten på bestämd tid, och tjänsten ledigförklarades på nytt i augusti.

Lagerroos fick sin pastoralexamen i våras och kunde nu alltså söka kaplanstjänsten.

Domkapitlet vid Borgå stift kommer att granska de sökandes behörighet vid sitt sammanträde den 30 september. Efter det ska kapellrådet i Houtskär ta ställning till vem som blir kaplan i Houtskär. Kapellrådet vill i det här skedet ännu inte kommentera vad det tänker om att Lagerroos och Blumenthal ansökt om tjänsten.

– Så snart som domkapitlet har haft sitt möte kommer kapellrådet att ta ställning i frågan, säger Rune Johansson som är ordförande för kapellrådet i Houtskär.

Yle Åboland har kontaktat Janette Lagerroos och Peter Blumenthal för en kommentar, men ingendera vill kommentera saken i det här skedet.

Diskussion om artikeln