Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Huaweis åtalade finanschef har nått avtal med amerikanska myndigheter – kan få lämna Kanada

Från 2021
Uppdaterad 25.09.2021 07:18.
Kvinna i klänning går utomhus i soligt väder med en grupp kostymklädda män i munskydd. Huaweis finanschef Meng Wanzhou lämnar sitt hem i Vancouver den 24 september 2021.
Bildtext Huaweis finanschef Meng Wanzhou lämnar sitt hem i Vancouver den 24 september 2021. Hon var närvarande via videolänk då fallet behandlades i domstol i New York på fredagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den kinesiska teknologijätten Huaweis högsta finanschef Meng Wanzhou har nått ett avtal med det amerikanska justitiedepartementet.

Avtalet kan göra det möjligt för henne att lämna Kanada där hon greps i december 2018 på grund av att amerikanska myndigheter misstänkte henne för bedrägeri.

Avtalet offentliggjordes vid en domstolsbehandling i New York på fredagskvällen finsk tid. Avtalet går ut på att justitiedepartementet lägger ned åtalet mot henne i december 2022, fyra år efter att hon greps, förutsatt att Meng uppfyller vissa villkor.

Enligt åtalet mot henne ska Huawei ha stulit affärshemligheter och Meng ska ha gjort sig skyldig till bedrägeri genom att vilseleda banker om företagets affärer i Iran.

Amerikanska myndigheter säger nu att Meng har erkänt att hon inte höll sig till sanningen då hon uttalade sig om Huaweis affärer i Iran. Enligt USA gav Meng en vilseledande bild av Huaweis affärer i Irak i syfte att behålla Huaweis bankrelation.

Avtalet gäller bara Meng, inte Huawei. Justitiedepartementet förbereder en rättegång mot bolaget.

Den amerikanska åklagaren David Kessler säger att Meng försätts på fri fot och att USA planerar att återta sin begäran om att Meng utlämnas till USA.
Meng är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei. Efter att Meng greps i Kanada och hotades av utvisning till USA har kanadensare gripits i Kina.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC