Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Island går till val – det här behöver du veta

Från 2021
Katrin Jakobsdottir pratar.
Bildtext Kommer den populära statsministern Katrin Jakobsóttir att kunna behålla makten?
Bild: Stella Pictures

Islänningarna går till valurnorna på lördag. Den nuvarande regeringen kan falla, och klimatet spelar för första gången en riktigt stor roll för väljarna. Svenska Yles nordenkorrespondent Lucas Dahlström listar fyra saker du borde veta om det isländska Alltingsvalet.

1. Vem leder landet i dag?

Efter flera år med politiska skandaler och regeringskriser lovade Katrin Jakobsdóttir stabilitet när hon tog över som statsminister för fyra år sedan. Hon var då landets fjärde statsminister på bara två år. Hon skapade en koalition bestående av Katrin Jakobsdóttirs parti Vänsterpartiet De Gröna (VG), Självständighetspartiet och liberala Framstegspartiet.

Islands nya statsminister Katrín Jakobsdottír under torsdagens presskonferens i Reykjavik.
Bildtext Katrin Jakobsdottir lovade stabilitet år 2017, och har trots coronan hållit det hon lovade då regeringen suttit kvar under hela mandatperioden.
Bild: EPA-EFE/BIRGIR THOR HARDARSON

Det är en regering bestående av tre partier som representerar både högern och vänstern, och trots de ideologiska skillnaderna har man lyckats hålla sig kvar vid makten. Katrin Jakobsdóttir är en väldigt populär statsminister, men valet blir en rysare och frågan är om den här regeringen får och vill fortsätta regera tillsammans.

2. Vad säger opinionssiffrorna?

Det såg länge ut som att den nuvarande regeringen inte skulle få majoritet i Alltinget, men under de senaste veckorna har partierna vid makten fått allt fler på sin sida i opinionsmätningarna.

Enligt isländska Rúvs senaste opinionsmätning har de nuvarande regeringspartierna tillsammans en knapp majoritet, och skulle fylla 35 av Alltingets 64 platser. 

Islands statsminister Bjarni Benediktsson
Bildtext Bjarni Benediktsson är ledare för landets största parti, Självständighetspartiet. Han blev landets mest kortlivade statsminister då han år 2017 avgick efter ett knappt år på posten efter en politisk skandal.
Bild: EPA/BIRGIR THOR HARDARSON ICELAND OUT

Självständighetspartiet, som historiskt sett är landets största parti, behåller enligt opinionsmätningen sin position med en stor marginal. De får 23,4 procent av de tillfrågades stöd, medan det näst största partiet i opinionsmätningen Framstegspartiet får 14,9 procent. Statsministerpartiet VG har 12,6 procent av de tillfrågades stöd.

För första gången i landets historia skulle nio partier nå över spärrgränsen på 5% och komma in i Alltinget, enligt opinionsundersökningen.

3. Vilka är de viktigaste frågorna inför valet?

Klimatet har varit en av de absolut största frågorna inför valet, tillsammans med vård och ekonomi.

Enligt Silja Bára Ómarsdóttir, som är professor i statsvetenskap vid Islands universitet, var det endast det nuvarande statsministerpartiet Vänsterpartiet De Gröna som pratade om miljön för tio år sedan.

Glaciär i förgrunden, gröna berg i bakgrunden.
Bildtext Glaciärerna på Island smälter i rasande takt. Den här bilden är från Sólheimajökull som blir 50 till 150 meter mindre varje år.
Bild: Lucas Dahlström

Men i dag kräver nästan alla partier snabba åtgärder för att tackla klimatförändringen som påverkar Island på flera sätt. Glaciärer smälter i rasande takt, somrarna blir varmare, det här året hade landet sin första ordentliga skogsbrand i modern tid och lerskred blir allt vanligare på grund av hårda regnoväder.

4. Vem kan bilda regering efter valet?

Allt beror förstås på valutgången. Får den nuvarande regeringen en majoritet, finns det många som tror att de fortsätter regera.

Men samtidigt har statsminister Katrin Jakobsóttir under de senaste veckorna påmint väljare, som tycker att partiet gjorde fel val då de gick i koalition med VG:s politiska rivaler Självständighetspartiet 2017, att det inte var hennes första val då.

Hon ville hellre se en tydligare vänsterorienterad regering, men problemet för de isländska vänsterpartierna är att de inte alltid drar jämnt.

Silja Bara Omarsdottir ser in i kameran och ler.
Bildtext Silja Bára Ómarsdóttir tror att det blir svårt att bilda en regering då det politiska landskapet är så fragmenterat.
Bild: Lucas Dahlström

Center-högerpartiet Självständighetspartiet har varit med i en majoritet av de isländska regeringarna. De är det största partiet i landet, och just nu ser det ut som att det skulle krävas en koalition på fem partier för att bilda en majoritet utan Självständighetspartiet.

En ny koalition med fem partier kan dock vara svårt att få ihop i ett allt mer fragmenterat isländskt politiskt landskap, enligt Silja Bára Ómarsdóttir.

Vallokalerna stänger klockan 22 isländsk tid.