Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina frigav två fängslade kanadensare efter att Huaweichefen fått lämna Kanada

Från 2021
Uppdaterad 25.09.2021 07:17.
Bild av Michael Spavor visas på stor skärm.
Bildtext Michael Spavor (på bilden på väggen) och Michael Kovrig är på fri fot igen.
Bild: Roman Pilipey / EPA

Kina har frigett två fängslade kanadensare och de är på väg hem, uppgav premiärminister Justin Trudeau kort efter att Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou fått lämna Kanada efter tre år i husarrest.

I går kväll kom nyheten om att telekomjätten Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou, som suttit i husarrest i Kanada i nästan tre år, frigetts och att hon tillåtits flyga till Shenzhen i Kina efter en uppgörelse med USA.

Kort därefter kunde Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddela att Kina frigett två kanadensiska medborgare som har suttit frihetsberövade lika länge i Kina.

- Michael Kovrig and Michael Spavor har lämnat kinesiskt luftrum och är på väg hem, sa Trudeau i natt .

Lång diplomatisk kris ser ut att lösas

Den tidigare diplomaten Kovrig och affärsmannen Spavor greps i Kina år 2018, bara några dagar efter att Huaweichefen Meng Wanzhou frihetsberövades i Kanada.

Meng greps på begäran av USA som beskyllde henne för sanktionsbrott gällande Iran, vilket kan leda till fängelsestraff på 30 år. Nu har en amerikansk domstol beslutat att Meng slipper rättegång och att de allvarligaste anklagelserna mot henne läggs ner tills vidare.

Affärsmannen Spavor dömdes nyligen till elva års fängelse för spioneri av kisesisk domstol. Ex-diplomaten Kovrig hann inte få någon dom i Kina.

Kanada har hela tiden avfärdat anklagelserna mot de två såsom " ”gisslandiplomati” och fallet Meng har ansträngt relationerna mellan Kanada och Kina.

Källa: AFP, AP