Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA utvidgar vaccintvånget till federala underleverantörer – gäller tiotals miljoner amerikaner

Från 2021
Ihmisiä jonottaa juuri avattuun koronarokotustelttaan Miamissa, Floridassa maaliskuussa.
Bildtext Bidenadministrationens mål är att få fler amerikaner vaccinerade.
Bild: Cristobal Herrera-Ulashkevich / EPA

USA:s administration utvidgar kravet på komplett vaccinskydd mot coronaviruset till att gälla också alla personer som anställts via företag som federationen anlitar.

Meddelandet från Vita huset innebär enligt nyhetsbyrån Reuters att ytterligare tiotals miljoner anställda – eventuellt så många som 80 miljoner – förutsätts ta två doser coronavaccin senast den 8 december i år.

Företag som säljer tjänster till federala inrättningar blir skyldiga att kontrollera sina anställdas vaccinstatus.

President Joe Biden undertecknade dekretet, som förpliktigar indirekt anställda att med några få undantag ta vaccin, för några veckor sedan.

Detta uppges ske i enlighet med en plan som "baserar sig på vetenskapliga rön och som syftar till att få fler amerikaner vaccinerade".

Administrationen hoppas på vaccinaktivitet

Beslutet kommer enligt Vita huset att ha en verkligen stor inverkan på samhället då personer som anställts av något annat företag, men som utför arbetsuppgifter i lokaliteter där de kommer i kontakt med federalt anställda, förpliktigas att ta vaccin.

Det gäller exempelvis byggarbetare, personer som jobbar på lunchrestauranger, städare och väktare.

Enligt Bidenadministrationen minskar vaccintvånget på de anställdas sjukfrånvaro och minskar därmed på kostnaderna för arbetsgivarna och hela samhället.

USA meddelade i somras att de federalt anställda som inte vaccinerar sig måste testas för viruset en till två gånger i veckan och de får inte heller resa i tjänsten. Sista dagen för full vaccinserie är den 22 november.

Efter en fartfylld start har vaccinationsivern i USA stannat av, vilket oroar Vita huset. Dödssiffran i covid-19 har under den senaste tiden stigit igen till cirka 2 000 i veckan och man talar nu om de ovaccinerades pandemi i USA.

Källa: Reuters