Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vulkanen på La Palma kom in i en ny explosiv fas – allt större skador och nya evakueringar

Uppdaterad 25.09.2021 21:34.

De nya bilderna på vulkanutbrottet på kanarieön La Palma visar tydligt hur häftigt utbrottet var under natten till lördagen. Under fredagen rapporterades de starkaste explosionerna hittills och nya öppningar i vulkanen Cumbre Vieja. Askmolnet tvingade myndigheterna att stänga öns flygplats.

På fredagen ställdes alla flyg till och från ön La Palma in. Det var första gången sedan utbrottet började i söndags som man såg sig tvungen att ställa in flygtrafiken.

Samtidigt beordrade myndigheterna nya evakueringar. Fram till fredagen hade redan 6 100 människor, inklusive 400 turister, tvingats evakuera från de värst drabbade områdena.

En del av dem evakuerades till grannön Teneriffa. La Palma har cirka 80 000 invånare. Av dem bor omkring 35 000 i närheten av vulkanen.

Utbrottet inne i sin mest exposiva fas hittills

De 160 människor som evakuerades från ytterligare tre nya vulkandrabbade orter på fredagen kan inte återvända till sina hem för att hämta några tillhörigheter, eftersom vulkanen är inne i en så explosiv fas, uppgav myndigheterna på lördagen. Den mest explosiva fasen sedan utbrottet började.

Åtminstone 420 byggnader har förstörts av lavaströmmarna och lavan täckte redan på fredagen över 180 hektar.

På lördag morgon fortsatte utbrottet med hög intensitet och askan spred sig vida kring. Butiksinnehavare sopade trottoarer och på flygplatsen låg askan tjock.

Då utbrottet nu tog ny fart så ökar också oron för att lavaströmmar ska nå havet. Om lavan kyls ner snabbt vid mötet med havsvattnet så finns det risk för att det bildas moln av giftiga gaser.

Källor: AFP, Yle