Så drabbade finanskrisen litet företag i skärgården – SEO i Nagu stängs för gott
Det är nu klart att servicestationen SEO i Nagu stänger den 2 oktober. I ett brev till medierna skriver företagets verkställande direktör Kasper Båge om orsakerna till beslutet att avsluta den 30 år gamla verksamheten.
Bränsleförsäljningen fortsätter ändå som en obemannad station tillsvidare, men hela den övriga helheten, inklusive caféet, stänger för gott, skriver Båge.
Företaget Kaj Båge Ab driver SEO i Nagu. Förutom företagets tre ägare arbetar tre anställda i Nagu SEO.
Finanskrisen 2008 spökar i bakgrunden
Orsaken till att servicestationen måste stänga har sina rötter i finanskrisen 2008 som, enligt Båge, ledde till pensionskassan Viabeks konkurs några år senare. Kassan hade hand om pensionerna för bensinhandlare och deras anställda.
– Vi har betalat våra anställdas lagstadgade pensioner till Viabek sedan 1990-talet. Uppenbarligen gjorde Viabek en mindre lyckad placering i Royal Bank of Scotland, eftersom Finansinspektion ansåg att Viabek inte hade tillräcklig soliditet, skriver Båge.
Viabek gick i konkurs 2011 och försäkringsdomstolen kom fram till att Viabeks knappt 300 kundföretag ska garantera pensionskassans soliditet, som enligt Finansinspektion uppgick till drygt 13 miljoner euro.
- Att vi som kunder i Viabek blev ansvariga för Viabeks betalningsförmåga har jag fortfarande väldigt svårt att förstå och godkänna. Den enda möjligheten för oss att betala den skuld som vi anses ha till Viabek är att sälja fastigheten i Nagu, säger Kasper Båge.
Vem hade i sin vildaste fantasi kunnat räkna ut att finanskrisen 2008 skulle leda till att våra pengar tar slut, så att vi tvingas stänga efter drygt 30 år
Han säger sig fortfarande vara förvånad över händelseförloppet:
- Vem hade i sin vildaste fantasi kunnat räkna ut att finanskrisen 2008 skulle leda till att våra pengar tar slut, så att vi tvingas stänga efter drygt 30 år. Vi stänger för att ha råd att betala våra anställda deras sista löner.
Stora summor för enskilda företagare
Det var i våras som försäkringsdomstolen kom med sin dom, enligt vilken Viabeks kunder måste betala 13 miljoner euro plus förseningsränta till konkursboet. För de enskilda företagarna kunde det handla om summor på mellan 10 000 euro och flera hundra tusen euro.
Viabek placerade 25 miljoner euro i Royal Bank of Scotland år 2007, och under många år såg placeringen ut att vara lönsam. En tjänsteman på Finansinspektionen började ändå misstänka hela placeringen och lät granska den hos en amerikansk konsult. Enligt den utredningen var placeringen år 2011 värd bara 11,5 miljoner euro.
Det ledde till insolvens för Viabek och pensionskassan försattes i likvidation 2011 och gick i konkurs 2018.
Turerna kring Viabek har alltså varit många och tvisten har behandlats i olika rättsinstanser, men då försäkringskassan kom med sin dom i våras förutspådde ordföranden för bensinhandlarnas förbund SBL, Juha Yli-Kesäniemi, en lång rad konkurser. Han hoppades att staten skulle ingripa i situationen.
Läs också:
Yle Åboland har tidigare skrivit om att föråldrade bränsletankar och hårdare miljökrav kan avsluta bränsleförsäljningen i Nagu gästhamn för gott. I oktober tar bensinförsäljningen slut och från årsskiftet krävs det stora investeringar om verksamheten alls ska kunna fortsätta.