Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historiska fotbollsguldet på väg till Kuopio: KuPS fick titta på avgörande minuterna från tv – utmanaren TiPS har kastat in handduken

Uppdaterad 25.09.2021 16:56.
Gentjana Rochi och Lavdije Begolli i KuPS firar.
Bildtext KuPS-profilen Gentjana Rochi är en huvudarkitekt bakom guldet (arkivbild).

KuPS blir finländska mästare i fotboll – för första gången i klubbens historia. Den sista spiken i kistan slår Kuopiolaget in nästa helg.

Med två omgångar kvar att spela i damernas ligafotboll är ett historiskt guld så gott som klart.

För ett år sen tog KuPS sin första medalj på damsidan. Nu kan champagnen sättas på kylning, precis allt talar för att guldet landar i Kuopio.

KuPS har dominerat i ligan under hela 2021 – och i dagens hemmamatch mot PK-35 från Vanda var det inget snack om saken. Seriens vassaste offensiv körde över gästerna fullständigt.

Lagets anfallsarsenal med skyttedrottningen Gentjana Rochi i spetsen gjorde processen kort med PK-35. KuPS följde upp fyra fullträffar före paus med tre mål i andra halvlek – Rochi stod för ett hattrick.

7–0-segern betyder att KuPS säkrar guldet på egen hand om det blir poäng mot HJK nästa lördag.

Enda kvarvarande utmanaren TiPS tappade samtidigt poäng. Det blev 3–3 mot Åland United – ett resultat som gör att TiPS är sex poäng efter KuPS i tabelltoppen.

Den teoretiska guldchansen kvarstår för TiPS, men Vandalaget behöver storsegrar i de två sista matcherna för att förbättra målskillnaden (sexton mål efter KuPS) och dessutom två raka förluster för KuPS.

TiPS kastar in handduken

Matchen TiPS–Åland United vände fram och tillbaka. TiPS ledde med 1–0, tappade till 1–2 och kom sen tillbaka två gånger om till 3–3. Emmi Siren skickade in sista målet för eftermiddagen i 87:e minuten.

Då hade matchen i Kuopio gått i mål för ett bra tag sen – och räkna med att KuPS-lägret tittade på Yles sändning från Dickursby för ett definitivt guldfirande. Nu sköts det upp till nästa vecka.

Från TiPS kommer däremot guldgratulationer redan nu.

– Vårt mål var att vara med i guldstriden till sista omgången och vår match mot KuPS i Kuopio. Vi tog silver förra året och vi hade siktat in oss på guld, så det är givet att det känns tungt att det avgjordes redan nu, säger Annika Haanpää till Yle Sporten.

– Vi kontrollerade dagens match, men avsluten var inte speciellt bra.

Yle direktsänder när KuPS spelar för att säkra guldet mot HJK nästa helg.

Nationella ligan

Övre slutserien:

KuPS–PK-35 Vanda 7–0 (4–0)
15' Lavdije Begolli 1–0
31' Aino Kröger 2–0
35' Gentjana Rochi 3–0
43' Gentjana Rochi 4–0
48' Aino Kröger 5–0
84' Allison Pantuso 6–0
87' Gentjana Rochi 7–0

TiPS–Åland United 3–3 (1–1)
14' Jenna Topra 1–0
34' Cassandra Korhonen 1–1
61' Sarah Mary Troccolo 1–2
80' Oona Siren 2–2
85' Cassandra Korhonen 2–3
87' Emmi Siren 3–3

HJK–Honka 4–0 (2–0)
3' Katariina Kosola 1–0
22' Essi Sainio 2–0
64' Ria Karjalainen 3–0
77' Ria Karjalainen 4–0