Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ögonvittnen och sociala medier: Talibanerna hänger upp döda kroppar till allmänt beskådande

Från 2021
Uppdaterad 26.09.2021 16:45.
Kvinnor i Herat 21.9.2021
Bildtext Kvinnor i Herat 21.9.2021.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Hoshang Hashimi

Talibaner har hängt upp fyra döda kroppar på torg i staden Herat, i västra Afghanistan, rapporterar ögonvittnen och lokala myndigheter.

Bilder av kropparna har också spridits på sociala medier.

Det uppges vara fråga om fyra män som straffats för kidnappning. Männen uppges ha kidnappat en lokal affärsman och dennas son, och skulle föra dem ut ur staden. De greps av en polispatrull vid en av stadens kontrollstationer.

Vid den eldstrid som då utbröt dödades alla fyra. En talibansoldat skadades.

Kropparna fördes till torget och hängdes upp som varning för andra potentiella kidnappare, säger en lokal myndighetsperson.

De två kidnappade personerna släpptes fria och klarade sig utan skador.

En kropp hade hängts upp i en lyftkran. Bilder som visade den hängande, blodiga kroppen har spridits på sociala medier. På kroppen hade det satts fast en lapp med texten: "Det här är straffet för kidnappning".

De andra kropparna hade hängts upp på olika håll i Herat.

I en intervju tidigare i veckan med nyhetsbyrån AP sa en av de ledande talibanerna, Mullah Nooruddin Turabi, att talibanerna kommer att återupprätta straff som amputering och avrättning för att avskräcka folk från att begå brott.

Trots internationellt fördömande har talibanerna sagt att de kommer att fortsätta med att snabbt dela ut hårda straff i syfte att få slut på brott som stöld, mord och kidnappning.

Det här är den strängaste straffåtgärden från talibanernas sida i Herat sedan talibanerna tog över kontrollen i augusti.

Hängningarna befaras också vara ett tecken på att de mest hårdföra islamisterna kommer att använda sig av metoder som injagar skräck hos befolkningen i samma stil som under åren 1996-2001 då talibanerna senast hade makten i Afghanistan.

I ett av talibanernas uttalanden sägs det att "avsikten är att ingen ska kidnappa eller trakassera någon människa. Vi hängde dem på torget och gjorde klart för alla att den som stjäl eller för bort en person, eller skadar vårt folk kommer att straffas".

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln