Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Turkkila och Versluis fixade OS-plats i isdans: ”Verkligen glad och lättad”

Från 2021
Uppdaterad 25.09.2021 22:47.
Isdansarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis på is.
Bild: © Nina Kellokoski, Finlands Konståkningsförbund

När vinter-OS avgörs i februari kommer Finland att få ställa upp med ett par i isdans. Juulia Turkkila och Matthias Versluis ordande en nationsplats då de vann OS-kvaltävlingen i Tyskland på lördagen.

Susanna Rahkamo och Petri Kokko tävlade i isdans för Finland i OS i Lillehammer 1994 men efter det har blåvit representation saknats.

I Peking är det äntligen dags igen. Juulia Turkkila och Matthias Versluis säkrade Finlands OS-plats då de vann Nebelhorn Trophy.

– Det är en fantastisk känsla, jag är verkligen glad och lättad, säger Turkkila till Yle Urheilu.

Paret har några svåra år bakom sig men i Tyskland klaffade allt. De satte personligt rekord i rytmdansen med 70,92 poäng och följde sedan upp med 110,27 poäng i fridansen.

Den totala poängsumman 181,19 gav segern med nästan sju och en halv poäng före det tyska paret Katharina Müller och Tim Dieck.

– Vi har verkligen jobbat hårt under våren och sommaren. Vi visste att det skulle bli tuffa tävlingar redan i början av säsongen, säger Versluis.

19 OS-platser delades ut i samband med VM i våras och nu stod de fyra sista platserna på spel.

– Efter misslyckandet i VM flyttade vi över fokus till den här tävlingen. Den kemi vi har mellan varandra syns nu ännu bättre, säger Turkkila.

Se hur samarbetet började i Sportlivs minidokumentär från våren 2019:

Får jag lov? frågade hon. Ja, svarade Matthias Versluis - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln