Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Islands regeringspartier får fortsatt majoritet i Alltinget – statsministerns parti tappar

Från 2021
Uppdaterad 26.09.2021 13:36.
Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson (längst till vänster), Katrín Jakobsdóttir och Sigurður Ingi Jóhannsson som leder Framstegspartiet.
Bildtext Partiledarna i den nuvarande regeringen, Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson (t.v), Vänsterpartiet De Grönas Katrín Jakobsdottír och Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson.
Bild: EPA-EFE/BIRGIR THOR HARDARSON

Det ser ut som att den nuvarande höger-vänster-regeringen kan behålla makten i Alltinget efter lördagens val. Men det är fortfarande oklart om partierna vill fortsätta regera tillsammans och vem som blir statsminister.

Världens äldsta existerande parlament, Alltinget på Island, har en ny uppsättning efter valet på lördag. Det över tusen år gamla Alltinget har under de senaste åren sett flera politiska skandaler, men efter fyra år med samma regering har folket röstat på stabilitet. Vänsterpartiet De Gröna har regerat med de borgerliga partierna Självständighetspartiet och Framstegspartiet sedan det förra valet 2017.

Islands parlamentshus
Bildtext Alltinget i centrala Reykjavik.
Bild: MIKKO PIHAVAARA/EPA

Det är första gången en trepartikoalition har hållits intakt under en hel mandatperiod, och det verkar som om islänningarna vill se dem sitta vid matken ännu längre.

Det liberala regeringspartiet Framstegspartiet ser ut att bli valets stora vinnare då de går framåt med över 5 procent och ser ut att bli landets näst största parti efter Självständighetspartiet. Tack vare Framstegspartiets framgång verkar regeringen stärka sin majoritet i Alltinget, trots att det i opinionsundersökningar före valet lutade mot att man skulle mista sin majoritet.

Det verkar också som att Alltinget för första gången någonsin kommer att ha en kvinnlig majoritet.

Statsminister Katrín Jakobsdottírs parti tappar

På statsministerpartiet Vänsterpartiet De Grönas (VG) valvaka var det blandade känslor då valresultaten uppdaterades under kvällen. Partiet ser ut att tappa sin position som landets näst största parti, och verkar landa på ett stöd på runt 13 procent. I valet 2017 fick de 16,9 % av rösterna.

Partiet tappar trots att en tredjedel av islänningarna vill se partiets ledare Katrín Jakobsdottír som statsminister, enligt en undersökning.

– Hon är en unik ledare, hon är äkta och smart och är den som ska leda vårt land, säger Daniel Arnarson som ställer upp för Vänsterpartiet De Gröna i Reykjavik till Svenska Yle.

Daniel Arnarson står framför ett valplakat.
Bildtext Daniel Arnarson tror att den nuvarande regeringen kan sitta kvar under nästa mandatperiod.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

Han drömmer om en regering som består av vänsterpartier, men tror att den nuvarande regeringen kan hålla efter valet.

– Om det inte finns några andra tydliga alternativ, så har jag inget emot det, säger Daniel Arnarson.

Katrín Jakobsdottír har fått intern kritik och kritik från andra vänsterpartier då hon bildade regering med de borgerliga partierna Framstegspartiet och Självständighetspartiet år 2017.

Finländaren Maarit Kaipainen ställde upp för statsministerns parti

Maarit Kaipainen kommer ursprungligen från Finland, men har bott i Island i 15 år. Hon ställde upp för VG i Alltingsvalet, och tror att partiet tappat på att sitta i regering med de borgerliga partierna Framstegspartiet och Självständighetspartiet.

– Vi har förlorat lite på att sitta i en regering tillsammans med center- och högerpartier. Men jag tror att det är möjligt att den nuvarande regeringen fortsätter ändå, säger hon.

Maarit Kaipainen tittar in i kameran.
Bildtext Maarit Kaipainen ställde upp för Vänsterpartiet De Gröna i Reykjavik.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

Enligt henne har den nuvarande statsministern Katrín Jakobsdottír mycket gemensamt med Finlands statsminister.

– Katrín Jakobsdottír och Sanna Marin har mycket gemensamt, de är väldigt representativa och starka politiker, säger Kaipainen.

Vad händer nu?

Trots att den sittande regeringen har fått en majoritet av rösterna är det alltså inte självklart att den fortsätter vid makten.

Då Vänsterpartiet De Gröna tappar mark, är de två borgerliga partierna Framstegspartiet och Självständighetspartiet de största partierna i Alltinget. Under valkvällen spekulerade journalister i om de två borgerliga partierna kunde bilda en regering utan VG. Det skulle i så fall bli en minoritesregering, vilket inte är vanligt i Island.

Partierna kommer nu att diskutera valutgången och se vem som kan bilda en regering. Alla de nuvarande regeringspartierna har sagt att de kan tänka sig att diskutera en fortsättning med varandra.

Diskussion om artikeln