Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler ångrar synliga tatueringar – ökad efterfrågan på laserbehandling

Från 2021
En person tatueras med en tatueringsmaskin.
Bildtext Det har blivit allt vanligare att folk vill ta bort gamla tatueringar.
Bild: Larz Karlsson

Allt fler finländare vill ta bort en gammal tatuering med laserbehandling. Mest är det personer under 40 år som frågar efter borttagningstjänster.

Många ångrar särskilt synliga tatueringar på halsen och i ansiktet, men också efterfrågan på stora tatueringar på kroppen har ökat explosionsartat under de tio senaste åren.

Samtidigt fortsätter efterfrågan på nya tatueringar att vara stor i Finland. Många tar också en ny och bättre tatuering på en gammal, som upplevs som mindre lyckad.

Inom tatueringsbranschen konstaterar man att det i början av boomen fanns med sådana tatuerare som aldrig ens tecknat, vilket syns nu när folk vill bättra på sina bilder.

En annan orsak till att vilja ändra på bilder eller ta bort dem helt är att bilder som tagits i unga år kan förlora sin idé och form då personen åldras.

Allt fler laserkliniker behövs

Flera nya kliniker som erbjuder laserbehandling för ändamålet har under samma tid öppnats i Finland.

Vid Eira sjukhus och Citykliniken, som erbjuder laserbehandling, säger man till STT att människors attityd gentemot tatueringar har förändrats i och med att man räknar med att kunna ta bort dem senare.

I och med att ribban för att ta en tatuering har sänkts i så gott som alla åldersgrupper under det senaste decenniet är det också fler som kommer för att ta bort dem, uppger klinikerna.

Men mest är det 20–40-åriga personer som vill avlägsna en tatuering, säger laserterapeuten Malin Ehnqvist vid Eira sjukhus till STT. Kvinnor är något mer intresserade av borttagning än män.

Ehnqvist säger att tatueringen som någon vill bli av med helt enkelt inte känns rätt och att den ofta tagits i stundens ingivelse.

"Under de senaste åren har jag tagit bort allt fler sådana tatueringar som en person tagit som mycket ung och på ett mycket synligt ställe – till exempel i ansiktet eller på halsen", säger Ehnqvist.

Det kan kosta tusentals euro att få bort en bild

Det är ofta svårt att i förväg uppskatta exakt hur många behandlingsgånger det behövs för en viss tatuering.

Det varierar eftersom människors ämnesomsättning är olika och färgämnena har införts i huden med olika tekniker, säger Ehnqvist.

Därför kan det slutliga priset komma som en negativ överraskning för kunden. En del tatueringar försvinner efter några behandlingar, andra kan kräva 15.

"Till exempel svart färg som upplevs som lätt att få bort kan innehålla även blått, och det förlänger processen", säger laserterapeuten.

En behandlingsgång kan kosta mellan ett par hundra euro och tusentals euro.

Processen har under de senaste åren försnabbats med hjälp av seriebehandling, vilket innebär att samma tatuering kan behandlas upp till fyra gånger under samma besök, med kortare pauser emellan så att svullnaden kan lägga sig.

Vid Citykliniken säger man att en kund ändå ska räkna med att processen tar ett år i anspråk, oberoende av hur tatueringen gjorts och vilken teknik som används vid borttagandet.

Janita Virtanen/STT

Diskussion om artikeln