Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅU: Kommunikationskris inom Åbo Akademi – rektor kritiseras för bristande öppenhet

Uppdaterad 26.09.2021 15:22.
Åbo Akademis huvudbyggnad vid Domkyrkotorget i Åbo.
Bildtext Åbo Akademis huvudbyggnad. Arkivbild.

Rektorn för Åbo Akademi, Moira von Wright, kritiseras för bristande öppenhet i sin kommunikation, skriver tidningen Åbo Underrättelser. Det är Universitetskollegiet vid ÅA som i ett brev till rektorn uttryckt sin oro över läget.

Moira von Wright tillträdde som rektor för ÅA i augusti 2019. Tidigare var hon rektor för Södertörns högskola i Sverige. von Wright är den första rektorn som utsetts utanför den egna organisationen.

Universitetskollegiet består av 24 personer som representerar akademins professorer, forskare, lärare, övrig personal och studerande.

Kollegiets ordförande Ronald Österbacka säger till Åbo Underrättelser (bakom betalmur) att man i ett brev till rektorn och ÅA:s styrelse påtalat sin oro över avsaknaden av ett öppet och kommunikativt ledarskap.

Ärendet är känsligt, och ingen av de anställda vill uttala sig under eget namn. Enligt tidningen talar anställda om att en stämning av rädsla för att säga vad man tycker har spridit sig inom akademin.

"I hundra år har vi levt utan trösklar, men inte längre"

En professor, som också vill vara anonym, säger så här:

– Åbo Akademi har alltid varit känt för sina låga trösklar. Studerande har klampat in hos professorn, vi anställda har lätt kunnat närma oss rektorn. Så är det inte i dag. I hundra år har vi levt utan trösklar, men inte längre.

Ole Karlsson, medlem i kollegiet och huvudförtroendeman i Personalföreningen vid ÅA, bekräftar oron för den bristande öppenheten från ledningens sida. Han säger så här till ÅU:

– En betydande skillnad i ledningsstil har blivit märkbar vid akademin under de senaste två åren, men vissa åtgärder har gjorts efter att ärendet påtalats, till exempel informerar rektorn numera regelbundet på samarbetskommitténs möten.

Ronald Österbacka konstaterar att coronapandemin har haft radikala konsekvenser för akademin. Han säger att allt har blivit svårare att hantera, men att rektorn varit väldigt osynlig under hela tiden.