Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Finland ordnade undervisning och vård på distans för barn i det syriska al-Hol-lägret – Haavisto: Vi är stolta

Uppdaterad 26.09.2021 22:45.
al-hol, barn
Bildtext Ursprungligen fanns det 30 barn med finländskt medborgarskap på lägret.

Den distansundervisning som Finland har ordnat för inalles 23 finländska barn i lägret al-Hol måste hållas hemlig eftersom datorer eller mobiltelefoner inte är tillåtna i lägret.

Eleverna måste således studera i smyg för soldaterna som övervakar lägret eftersom Utrikesministeriet inte begärt tillstånd för distansundervisning av den kurdiska administrationen, uppger Helsingin Sanomat.

Undervisningen genomfördes med hjälp av textmeddelanden eller Whatsapp-meddelanden som skickades till mödrarnas mobiltelefoner. Nätförbindelserna i lägret är svaga och opålitliga.

En del mödrar uppges ha tagit emot undervisningen med öppna armar medan en del åtminstone till en början förhöll sig mera skeptiskt till den.

Undervisningen med hjälp av meddelanden inleddes i maj 2020 – den fick sin början för att Utrikesministeriet ansåg att grundlagen förutsätter det då man inte lyckades ta hem barnen till Finland tillräckligt snabbt.

Utrikesminister Pekka Haavisto: Vi är stolta

– Vi är mycket stolta över att en så stor grupp finländska barn i lägret har kunnat få undervisning på distans, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) till Yle.

Enligt Haavisto har distansundervisningen i al-Hol pågått så länge det har varit möjligt. Lägrets telefonförbindelser har dock blockerats.

Haavisto säger att tanken är att distansundervisningen ska fortsätta.

– Det är fint att få höra att de har lärt sig läsa finska. Vi får hoppas att det här sätter spår hos barnen och familjerna, och att de förstår att Finland inte har lämnat familjerna åt sitt öde.

Haavisto konstaterar att det har varit mycket besvärligt att få till stånd snabba evakueringar.

Han säger också att arbetet med att få barnen frigivna från lägret fortsätter men att processen har varit svår på grund av att det kurdiska styret har bromsat upp överlämnandet av barnen.

Många elever med svaga kunskaper

Nya skoluppgifter skickades till telefonerna varje vardagsmorgon klockan 9. De finländska barnen fick undervisning i modersmål (finska), matematik, miljökunskap, historia och engelska.

Helt konkret kunde hundratals meddelanden skickas iväg av de finländska lärarna under en skoldag.

Barnen var inordnade i åldersgrupper så att även 3–5-åringar fick egna uppgifter. 6–8-åringar utgjorde en grupp och 9–12-åringar en grupp. Dessutom fanns det en grupp för de äldsta eleverna ända upp på gymnasienivå.

Undervisningsnivån för de äldre eleverna måste i många fall justeras neråt eftersom eleverna hade så stora luckor i sina bakgrundskunskaper. Under sin skoltid i IS kalifat hade många studerat endast arabiska och matematik.

Det var olika ministerier tillsammans med folkbildningssällskapet Kansanvalistusseura som ansvarade för undervisningen som pågick i ett år fram tills i våras då förbindelserna till lägret bröts.

Också läkarmottagning på distans

Förutom att barnen i al-Hol fick undervisning så länge förbindelserna fungerade fick de också läkarhjälp.

En läkare från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt svarade på mödrarnas frågor via meddelanden.

De finländska barnen led i likhet med fånglägrets andra barn av diarré, näringsbrist och olika sjukdomsanfall.

I juli uppgav UM att två tredjedelar av lägrets finländska medborgare lämnat lägret. Då befann sig fortfarande drygt tio barn på lägret. Ursprungligen fanns där åtminstone 11 finländska kvinnor och ungefär 30 barn.