Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem palestinier dödades i israelisk räd mot misstänkta Hamas-medlemmar på Västbanken – ökar spänningen igen mellan Hamas och Israel

Från 2021
Uppdaterad 26.09.2021 17:17.
I Beit Anan, utanför Jerusalem, kastade palestinska undomar sten mot israeliska militärfordon på söndag förmiddag efter nattens räder.
Bildtext I Beit Anan, utanför Jerusalem, kastade palestinska undomar sten mot israeliska militärfordon på söndag förmiddag efter nattens räder.
Bild: Reuters

Israeliska soldater sköt ihjäl minst fem palestinier under en räd på Västbanken natten till söndagen och på söndag morgon. Räden genomfördes på flera olika orter i närheten av både Jenin, Ramallah och Jerusalem. Den riktades mot misstänkta militanta Hamas-medlemmar och hämndaktioner är att vänta från Hamas sida.

Den israeliska armén uppger att tre av palestinierna dödades i byn Kafr Bidu och en av dem i byn Burqin, väster om Jenin på norra Västbanken. Enligt israeliska militärkällor utbröt eldstrider med palestinierna i båda byarna. Minst åtta palestinier sårades och flera greps.

Palestinska källor uppgav senare att två palestinier hade dödats i Burqin.

I Burqin sårades också två israeliska soldater svårt, men enligt de militärkällor som citeras av Haaretz kan de här soldaterna ha träffats av eldgivning från medsoldater.

En släkting till ett av dödsoffren säger att det här dödsoffret var en 16-årig pojke som sköts ihjäl när han var på väg till skolan på morgonen. Israeliska militärkällor vidhåller att alla de dödade var beväpnade Hamas-medlemmar, men armén lovar ändå kontrollera uppgifterna om 16-åringen.

Syftet med nattens militäroperation var att gripa militanta Hamas-medlemmar. Israels premiärminister Naftali Bennett sa att räden riktades mot "Hamas-terrorister" som förberedde attacker mot Israel under den närmaste framtiden. Också militärkällor uppger att man var ute efter palestinier som "förberedde terrorattacker" mot Israel.

Raketattacker från Gazaremsan att vänta?

Hamas, som styr Gazaremsan, har ökat sitt inflytande på Västbanken under senare tid. Det tilltagande stödet för Hamas på Västbanken oroar både Israel och den väststödda palestinska administrationen.

Hamas hyllade genast de senaste palestinska dödsoffren och kallade dem "heroiska martyrer". Hamas anklagade dessutom den palestinska administrationen (PA) på Västbanken för att vara medskyldig till dödsskjutningarna på grund av sitt fortsatta säkerhetssamarbete med den israeliska regeringen. PA fördömde räderna och dödsskjutningarna.

Enligt Haaretz är den israeliska armén nu förberedd på vedergällningar i form av raketattacker från Gazaremsan mot Israel.

Sammandrabbningarna mellan palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor också på Västbanken har ökat under de senaste månaderna.

Källor: AP, Reuters, Haaretz