Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klart ja till samkönade äktenskap i Schweiz – nu får de samma rättigheter som heterosexuella

Från 2021
Samkönade par poserade i Bern på söndagen, folkomröstningen till ära.
Bildtext Samkönade par poserade i Bern på söndagen, folkomröstningen till ära.
Bild: AFP / Lehtikuva

Om några månader kan också samkönade par i Schweiz få vigas borgerligt. I flera år har de haft möjlighet till registrerat partnerskap, men äktenskapet ger dem nu samma rättigheter som heterosexuella par har. Prognoserna visar att en klar majoritet av schweizarna röstade för lagförslaget om "äktenskap för alla".

Redan i slutet av förra året godkände det schweiziska parlamentet lagförslaget om samkönat äktenskap. Men då samlade konservativa företrädare för olika partier ihop över 50 000 namnunderskrifter och därför måste dagens folkomröstning hållas.

Debatten om samkönat äktenskap har pågått länge i Schweiz och ännu inför folkomröstningen var kampanjargumenten kompromisslösa och tonen hos en del debattörer hätsk.

Opinionsmätningarna pekade redan på ett ja för lagförslaget och de första prognoserna ger ja-sidan hela 64 procent av rösterna och nej-sidan bara 36 procent.

Aktivister firade de första prognoserna på en tillställning i huvudstaden Bern.
Bildtext Aktivister firade de första prognoserna på en tillställning i huvudstaden Bern.
Bild: AFP / Lehtikuva

Spermadonation och adoption svåra frågor

Det samkönade äktenskapet ska nu ge paren rätt till adoption, lesbiska par får rätt att använda sig av spermadonation, och äktenskapet underlättar också för en utländsk partner att flytta till Schweiz och få schweiziskt medborgarskap.

Det är spermadonationen och adoptionen som väckt speciellt starkt motstånd hos exempelvis en del kristna och anhängare till högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP).

Motståndarna har på sina kampanjaffischer beskrivit lagen som "faderns död".

Källor: AP, AFP, Reuters