Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Skenande prislapp kan fälla köpet av stort patientdatasystem – allas blickar riktas mot Jyväskylä

Från 2021
Uppdaterad 30.09.2021 10:29.
Sjukskötare gör förberedande arbete i en operationssal.
Bildtext Operationssal på Mellersta Finlands centralsjukhus Nova i Jyväskylä.
Bild: Jaana Polamo / Yle

I dag är en ödesdag för det så kallade Aster-projektet; alltså det projekt där fyra sjukvårdsdistrikt, bland dem Vasa, planerar att skaffa ett gemensamt patientdatasystem i mångmiljonklassen. Projektet seglar nu i motvind särskilt i Mellersta Finland på grund av den skenande prislappen. Jyväskylä stadsfullmäktige tar upp frågan i kväll och det beslutet väntas få stor betydelse för hela projektets framtid.

När stadsstyrelsen i Jyväskylä för ett par veckor sedan tog ställning till det nya patientdata systemet var beskedet klart:

Stadsstyrelsens ordförande Jaakko Selin konstaterade att utgifterna för projektet har stigit avsevärt och därför bör Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt avbryta upphandlingen. Staden har tidigare beslutat att man hoppar av hela Aster-projektet om priset på upphandlingen stiger avsevärt.

Jyväskylän kaupunginjohtaja TImo Koivisto istuu työkoneensa ääressä.
Bildtext Timo Koivisto är stadsdirektör i Jyväskylä.
Bild: Jaana Polamo / Yle

I kväll är det Jyväskylä stadsfullmäktige som slutgiltigt besluter om stadens åsikt i frågan. Mycket tyder på att det blir ett nej till Aster-projektet; bland annat har stadsdirektör Timo Koivisto sällat sig till nej-linjen hänvisande till kostnadsutvecklingen.

Många kommuner har satt sig på bakhasorna

Flera kommuner i Mellersta Finland har dessutom börjat sätta sig på bakhasorna. Det är inte kommunerna som avgör i sista hand, utan sjukvårdsdistriktets fullmäkige. Men alla har intygat att kommunernas vilja beaktas i beslutsgången.

Prislappen för amerikanska Cerners klient- och patientdatasystem tycks så här på slutrakan ha tagit nästa alla på sängen. Inte bara i Mellersta Finland, utan likaså i de tre övriga sjukvårdsdistrikt som har gått in för upphandlingen med gemensamma krafter.

Men värst har det varit i Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt dit alltså Jyväskylä hör.

Priset fördubblades på två månader

I  juni i år, alltså för bara tre månader sedan, hölls ett info för medlemskommunerna. Då angavs priset för Aster-projektet vara ca 65 miljoner euro i deras distrikt under tio års tid. Men bara ett par månader senare, i augusti, hade prislappen för Mellersta Finland fördubblats till nästan 130 miljoner euro vad gäller anskaffningen; till det kommer ännu driftskostnader på flera miljoner per år.

Det är därför kritiken mot Cerners patientdatasystem har växt sig så stark på sistone.

Två av de fyra distrikten, Norra Karelen och Södra Savolax, har redan gett grönt ljus för Aster-projektet. Men läkarna i Norra Karelen har på bred front motsatt sig upphandlingen och har nu överklagat beslutet. Också där har man pekat på de skenande kostnaderna.

I till exempel Norra Karelen sades det ursprungligen att kostnaderna på tio år skulle vara knappt 70 miljoner på tio år. Nu talas det om drygt 90 miljoner.

Möjligt dra sig ur ännu

Kostnaderna för projektet har likaså väckt en livlig diskussion i Vasa sjukvårdsdistrikt. Om man räknar med driftskostnaderna för Cerners patintdatasystem i Österbotten sägs utgiftssidan nu ha svällt till 160 miljoner euro på tio år.

Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt har redan sagt ja till det planerade datasystemet, men det slutliga beskedet fattas av nyvalda fullmäktige den fjärde oktober.

I Mellersta Finland ska sjukvårdsdistriktets fullmäktige göra motsvarande beslut i mitten på oktober efter att ha hört vad de olika medlemskommunerna anser.

Jyväskyläs stadsstyrelseordförande Jaakko Selin menar att det ännu är möjligt att hoppa av eftersom det finns en exit-klausul i avtalet enligt vilken man kan lämna det utan påföljder om det sker före sista november i år.

För att affären med Cerner ska bli av krävs det att alla fyra sjukvårdsdistrikt godkänner affären.

Mer om ämnet på Yle Arenan