Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förkrossad Norris tar på sig skulden efter missen i regnet – Yle Sportens expert tror på fler taktiska order för Bottas: "Funnit sig i rollen, behöver inte bevisa något"

Från 2021
Lando Norris besviken efter lopp.
Bildtext Det såg ut som att Lando Norris hade sålt smöret och tappat pengarna efter målgången i Sotji.
Bild: HOCH ZWEI/Pool/Motorsport Images/ All Over Press

Regnet blev Lando Norris fiende i Sotji. Omslaget i väderleken räddade flera andra förare – bland annat Valtteri Bottas. Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens tror inte att Mercedes känner sig så speciellt nöjda efter helgen i Ryssland.

Det var verkligen inte svårt att hitta Sotjis mest besvikna person under söndagen. Lando Norris var på väg mot karriärens första seger i formel 1 då den bokstavligen regnade bort.

– Han var lite för optimistisk när han trodde att han skulle klara de sista varven. Han tackade nej till att byta däck flera gånger och får nog skylla sig själv. Han var så ivrig när han märkte att han kunde vinna, säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Det återstod inte många varv av Rysslands GP då regnet drog in över banan. De flesta bytte till regndäck – bland annat loppets tvåa Lewis Hamilton.

Mitt under segerintervjun kramade Hamilton om Norris som körde i mål som sjua.

– Jag är på sätt och vis förkrossad. Det handlade om att de i depån tyckte att jag borde byta däck och jag valde att inte göra det. Jag fattade beslutet och det var felaktigt, säger Norris till Sky Sports.

– När det bara är två varv kvar är man inte lika aggressiv i beslutfattningen. Vi gjorde det som vi trodde var rätt. Jag är nöjd med allt annat under dagen.

"Gick snett för Mercedes"

Det dramatiska avgörandet blev dagens samtalsämne – och regnet räddade åtminstone en del för Valtteri Bottas. Efter en märklig dag gick finländaren i mål som femma.

Efter målgången klagade han på att bilen understyrde.

– Man hade nog hoppats på mer och mitt intryck var att något inte stämde, säger af Petersens.

I ett försök att spela taktiskt rävspel valde Mercedes att byta motor i Bottas bil inför loppet. Tanken var att agera bromskloss för Max Verstappen – VM-ledaren som startade från sista rutan efter att också ha bytt motor inför helgens lopp.

– Det hjälpte inte mycket och den tanken gick lite snett för Mercedes. Max körde ett väldigt starkt lopp och Mercedes hade inte räknat med att han skulle lyckas bli tvåa.

Valtteri Bottas promenerar.
Bildtext Valtteri Bottas slutade femma efter många om och men.
Bild: xpbimages.com / All Over Press

Hur mycket av de här taktiska dragen får vi se för Bottas under hösten?

– Stallchefen Toto Wolff har konstaterat för några lopp sen att Bottas blir hjälpreda till Hamilton. Jag tror att han har funnit sig i den rollen nu. Han har skrivit på ett nytt kontrakt med Alfa Romeo och behöver inte bevisa något.

– Nu handlar det om att lämna Mercedes med stolthet och eventuellt hjälpa Hamilton till en åttonde VM-titel. Bottas kör i första hand för Hamilton och i andra hand för stallet i höst.

Räikkönen med årsbästa

Den andre finländaren Kimi Räikkönen var tillbaka efter att ha missat två lopp. Han svarade med att notera säsongens bästa placering.

Räikkönen och Alfa Romeo spelade ut korten rätt på slutet och klättrade till en åttondeplats.

– En intressant detalj var ju att bara en förare avbröt loppet. De poäng som Räikkönen körde hem tog han utan större hjälp från annat håll, säger af Petersens.

Formel 1-säsongen fortsätter om två veckor i Turkiet. Efter Sotji är Hamilton tillbaka som VM-ledare, men marginalen till Verstappen är bara två poäng.

– Vilken förare är bäst? Vilken motor och bil är starkast? Efter dagens lopp blev det väl 1–1 mellan Hamilton och Verstappen. De två är så jämna att tillfälligheter ofta avgör. I dag var regnet den faktorn.

Täten i VM-serien efter 15 tävlingar

1) Lewis Hamilton, Mercedes 246,5 poäng

2) Max Verstappen, Red Bull 244,5 poäng

3) Valtteri Bottas, Mercedes 151 poäng

4) Lando Norris, McLaren 139 poäng

5) Sergio Perez, Red Bull 120 poäng

17) Kimi Räikkönen, Alfa Romeo 6 poäng

Diskussion om artikeln