Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mattförsäljarna i Kabul sörjer: Affärsverksamheten tynade bort då utlänningarna reste iväg

Uppdaterad 27.09.2021 00:02.
Mattförsäljare på Chicken Street i Kabul 26.9.2021
Bildtext Mattförsäljare på Chicken Street i Kabul 26.9.2021

Kabuls matt- och antikhandlare kämpar med sin affärsverksamhet efter att utlänningarna lämnat staden. Den myllrande staden har tystnat betydligt. Också barberarna bedömer att de snart är utan arbete.

De som säljer mattor, antikviteter och souvenirer på Kabuls berömda Chicken Street säger att söndagsaktiviteten har torkat ut helt sedan de allra flesta utlänningar lämnade den afghanska huvudstaden i samband med att talibanerna tog över makten i landet.

Kabul – som inte för så hemskt länge sedan var en myllrande stad där både biståndsarbetare och turister handlade mattor, keramik och metallvaror – ligger nu ganska öde.

– Affärsverksamheten har förändrats drastiskt eftersom det inte längre finns utlänningar som vandrar omkring i staden, säger mattförsäljaren Abdul Wahab till AFP utanför sitt tomma försäljningsfönster.

Afghanska skolflickor tittar på smycken i en juvelbutik i Kabul. 26.9.2021.
Bildtext Afghanska skolflickor tittar på smycken i en juvelbutik i Kabul. 26.9.2021.

Enligt Wahab var många av hans tidigare kunder anställda vid olika organisationer och diplomater. De flesta evakuerades i slutet av augusti efter att talibanerna hade tagit över makten några veckor tidigare. En del mattor kunde inbringa tusentals dollar, men i dag säger Wahab att han inte säljer någonting längre. Hans kundkrets bestod av utlänningar och rika afghaner.

På 1960- och 1970-talet var gatan Chicken Street mycket populär bland Kabuls besökare. Många av dem var "hippie-besökare" som bodde på närliggande pensionat och handlade kläder och hasch.

Turismen rasade under och efter kriget mot Sovjetunionen som inleddes 1979, men gatan återhämtade sig igen efter USA: s invasion 2001.

Önskan om bättre säkerhetsläge

Wahab säger ändå att han hoppas att handeln tar fart under de kommande månaderna.

– Vår verksamhet är beroende av trygghet. Om säkerhetsläget i landet är tryggt återvänder utlänningarna, och de köper afghanska mattor och textilier.

Talibankrigare handlar varor på marknaden Bush i kabul 9.9.2021.
Bildtext Talibankrigare handlar varor på marknaden Bush i Kabul 9.9.2021.

En annan återförsäljare, Qadir Raouf som äger en mattbutik på samma gata, säger att han också tror på att affärsverksamheten ska komma igång i framtiden då det råder fred. Han kommer ursprungligen från Herat i västra Afghanistan och har haft sin mattbutik i Kabul i mer än 45 år. Han inhandlar både nya och begagnade mattor i hela landet.

– Det här är våra nationella produkter, och vi visar för hela världen att afghanerna kan tillverka mattor.

Haji Jalil har sålt porslinsartiklar – några av dem upp till 300 år gamla – i nästan 30 år. Han säger att coronakrisen har medverkat till nedgången under de senaste två åren. Han säger att de afghanska företagen inte mår bra i dag.

– Den här gatan är helt och hållet beroende av ekonomin. Då människor har sin ekonomi i ordning köper de dekorationsföremål som mattor, hantverk, ädelstenar och halvädelstenar.

Också bagerierna har det svårt. En bagare som AFP talat med konstaterar att han knappast kommer att kunna fortsätta med sin verksamhet.

– Ekonomin är svag, och priserna på mjöl och gas har stigit. Vi brukade baka 4 000 bröd varje dag men i dag blir det knappt 2 000.

Brödutdelning utanför ett bageri 19.9.2021
Bildtext Brödutdelning utanför ett bageri 19.9.2021
Kvinnor väntar på gratis bröd utanför ett bageri i Kabul.16.9.2021
Bildtext Kvinnor väntar på gratis bröd utanför ett bageri i Kabul.16.9.2021

Barberare får inte erbjuda rakningstjänster

En annan grupp som också löper risk att bli utan kunder är barberarna.

Talibanerna har förbjudit barberare i provinsen Helmand att raka bort eller trimma skägg, och motiverar det med att den här typens handlingar bryter mot islamisk lag. Sharialagen måste också följas i fråga om hårklippning.

Den som bryter mot påbudet straffas.

En del barberare i Kabul uppges också ha fått samma order.

För barberarna blir det nu svårt att få ekonomin att gå ihop.

– I många års tid var min salong fylld med unga människor som ville bli rakade på ett trendigt sätt. Nu är det ändå ingen idé att försöka fortsätta med den här verksamheten säger en anonym barberare till BBC.

Frisör och kund på ett torg i Kabul 22.9.2021
Bildtext En frisör klipper håret på en man på ett torg i Kabul 22.9.2021

Källa: AFP, BBC