Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska förbundsvalet: Knapp seger för socialdemokraterna enligt preliminära resultat – De Gröna på frammarsch

Från 2021
Uppdaterad 27.09.2021 09:43.
Socialdemokrater följer med valet 26.9.2021
Bildtext Socialdemokrater följer med valet.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Odd Andersen

Socialdemokraterna segrar i det tyska förbundsvalet, enligt preliminära rapporter då alla röster räknats. Kristdemokraterna kommer tätt efter och följs av De Gröna som gjort ett bra val.

SPD får enligt de preliminära resultaten 25,7 procent av rösterna, medan kristdemokraterna (CDU/CSU) kommer hack i häl med 24,1 procent av rösterna.

– Det är helt klart att många har röstat på socialdemokraterna för att de vill se ett regeringsskifte och Olaf Scholz som Tysklands förbundskansler, konstaterade SPD-kandidaten vid partiets valvaka.

Finansministern Scholz har lotsat sitt SPD till ett klart bättre valresultat än 2017. Då landade socialdemokraterna på 20,5 procent.

Olaf Scholz
Bildtext Olaf Scholz i particentralen Willy Brandt-Haus i Berlin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den avgående förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater gör däremot ett historiskt dåligt val. Man backar nu med nästan nio procentenhet jämfört med valet 2017.

Kristdemokraternas kandidat till posten som förbundskansler Armin Laschet gjorde ändå på söndagskvällen anspråk på att bilda en regering.

Enligt CDU-ledaren Laschet kommer man att "göra allt man kan" för att bilda en ny regering, tillsammans med De Gröna och det liberala partiet FDP.

Också för socialdemokraterna gäller det att få just de här två partierna med i en regering.

Kristdemokraterna följer med valet.
Bildtext Kristdemokraterna följer med valet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Grön besvikelse trots bättre resultat

De Gröna går framåt och blir det tredje största partiet. De kan klassas som en av valets vinnare med 14,6 procent av rösterna.

De Grönas resultat är klart bättre än 2017, men samtidigt är resultatet en besvikelse med tanke på att partiet under våren tillmättes chanser till kanslerposten.

– Tyskland behöver nu en klimatregering, konstaterade De Grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock under valkvällen.

Att De Gröna sitter med i nästa regering är redan nu så gott som säkert och det samma gäller för det liberala partiet FDP som får 11,5 procent av rösterna

Annalena Baerbock och Robert Habeck
Bildtext De gröna partiledarna Annalena Baerbock och Robert Habeck.
Bild: AFP / Lehtikuva

Stödet för ytterhögerpartiet Alternative für Deutschland har sjunkit. Partiet backar nu med över två procentenheter i jämförelse senaste val och får 10,3 procent av rösterna.

Olaf Scholz nästa förbundskansler?

Såväl socialdemokraten Olaf Scholz som kristdemokraten Armin Laschet gjorde alltså på söndagskvällen anspråk på kanslerposten och att leda Tysklands nästa regering.

Vem av de två som sist och slutligen blir kansler hänger ändå inte så mycket på dem själva utan på De Gröna och liberalerna.

Utgående från valresultatet har de två partierna nu stor makt i regeringsbildningen och det är i praktiken de som nu bestämmer vilket parti som ska leda regeringen och vilka kompromisser det här partiet måste gå in för.

Regeringsförhandlingarna väntas ändå bli svåra också av den anledningen att De Gröna och liberalerna hittills sällan har varit inne på samma politiska linje.

Liberalernas partichef Christian Lindner föreslog därför att de första samtalen kanske borde föras just mellan de här två partierna.

Efter valet 2017 tog regeringsförhandlingarna flera månader och såväl Scholz som Laschet intygade på söndagskvällen att det den här gången ska gå snabbare.

Många frågar sig ändå om Tyskland verkligen kommer att ha en ny regering före jul eller om Angela Merkel ännu kommer att sitta kvar som förbundskansler också i början av nästa år.

De tyska kristdemokraternas ledare Armin Laschet med hustrun Susanne anländer till en vallokal för att rösta 26.9.2021
Bildtext Armin Laschet med hustrun Susanne anländer till en vallokal för att rösta 26.9.2021
Bild: AFP / Lehtikuva
Angela Merkel på väg till kristdemokraternas högkvarter i Berlin.
Bildtext Angela Merkel på väg till kristdemokraternas högkvarter i Berlin.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Ina Fassbender

Diskussion om artikeln