Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De isländska kvinnorna förlorade sin historiska majoritet i parlamentet – kontrollräkningen blev en besvikelse

Från 2021
Valaffischer vid en busstation i Reykjavik. Bilden tagen 25.10 på valdagen.
Bildtext Valreklam i Reykjavik. Kvinnor har en stark position i isländsk politik och Island har toppat World Economic Forums lista för de mest jämställda länderna i 12 år.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det blev ingen kvinnlig majoritet i det nyvalda isländska parlamentet. På söndagen hade isländska kvinnor hunnit fira att de skulle få majoritet i ett parlament för första gången i Europa, men omräkningen visade att det skett ett fel.

Efter lördagens alltingsval på Island, slogs det på söndagen fast att 33 av alltingets 63 mandat skulle gå till kvinnliga ledamöter och 30 till män. Med 52 procent av platserna skulle Islands kvinnor ha blivit de första i Europa med majoritet i parlamentet.

Sent på söndag kväll meddelade den isländska valkommissionen att det kan ha skett en felräkning och efter kontrollräkningen förändrades könsfördelningen mellan kandidaterna och det blev tvärtom: 33 platser till männen och 30 till kvinnorna.

Mandatfördelningen mellan partierna förändrades däremot inte. De tre partier som suttit i regeringskoalitionen ledd av premiärminister Katrin Jakobsdottir från Vänsterpartiet De Gröna, fick 37 av parlamentsplatserna och stärkte sin majoritet med två mandat. Med största sannolikhet kan den här höger-vänster-regeringen alltså behålla makten.

Ändå bäst i Europa gällande kvinnlig andel

Vad gäller den förlorade kvinnomajoriteten, så är Island ändå landet med den största andelen kvinnliga parlamentsledamöter i Europa. Med 47,6 procent av platserna vinner de isländska kvinnorna nu över de svenska kvinnornas 47 procent.

Enligt statistik som nyhetsbyråerna redogör för finns det tre länder i världen med kvinnlig majoritet i parlamentet. Det är Rwanda i Östafrika (61 procent), Kuba (53 procent) och Nicaragua (51 procent) i Latinamerika. I Mexiko och Förenade Arabemiraten har kvinnorna 50 procent av parlamentsplatserna.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln