Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konsumenternas förtroende för ekonomin nära rekordnivå

Från 2021
Rum med vita väggar, ljust trägolv, kök och möbler. En etta som är till salu.
Bildtext Konsumenternas planer på att köpa bostad inom ett år är på en rekordhög nivå.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Konsumenternas förtroende för ekonomin var i september på den näst högsta nivån någonsin sedan 1995, meddelar Statistikcentralen.

Jämfört med augusti förbättrades förväntningarna på Finlands ekonomiska utveckling i september.  Konsumenterna ansåg samtidigt att den egna ekonomin var i utmärkt skick.
Vidare ansågs tidpunkten vara ytterst gynnsam för att spara, bra för att ta lån och relativt bra för att köpa kapitalvaror. 

Planerna på att köpa bostad inom ett år var på en rekordhög nivå. Andra exempel på det höga förtroendet i september är att många hade planer på en grundlig renovering av hemmet eller på att köpa bil under det närmaste året.

Förtroendet inom näringslivet sjönk en aning

Näringslivets förtroende för ekonomin sjönk en aning i september, meddelar Finlands näringsliv. Förtroendet sjönk inom industrin och detaljhandeln, men steg inom byggnadssektorn. Inom servicesektorn var förtroendet oförändrat.

Direktör Sami Pakarinen vid Finlands näringsliv säger att de färska förtroendesiffrorna visar att den snabbaste fasen i den ekonomiska återhämtningen börjar vara över.

Källor: Statistikcentralen, STT, EK

Diskussion om artikeln