Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Klotter och ofog i Ingå upprör – "Kanske det beror på att nästan allt varit stängt"

Från 2021
Uppdaterad 30.09.2021 16:11.
Eelis Lundberg, Jim Kallioinen och Aron Hakanen ger tummen upp för mopedverkstaden i Ingå.
Bildtext Eelis Lundberg, Jim Kallioinen och Aron Hakanen är glada att mopedverkstaden i Ingå äntligen öppnat upp igen. Ett och ett halvt år var den stängd på grund av pandemin.
Bild: Maria Wasström/Yle

Det har förekommit en hel del ofog i Ingå kyrkby den här hösten. Klotter i den nya Muminparken och annan skadegörelse har fått diskussionen på sociala medier att gå het. Vi har träffat några unga som ger sin syn på saken.

I den låga stenbyggnaden strax intill gamla brandstationen i Ingå lyser det inbjudande i fönstren en torsdagskväll. Inifrån hörs skratt och prat och utanför dörren står mopeder och fyrhjulingar parkerade. Det är mopoverkstad på gång.

Inne i verkstaden håller ett tiotal ungdomar till. De flesta är killar i 15–16-års ålder som skruvar på mopeder eller annars bara umgås med kompisar. Också Ingås ungdomsledare Jonas Grönqvist är på plats.

Mopedverkstaden i Ingå
Bildtext På mopoverkstaden i Ingå kan man chilla med kompisar. Den är placerad i en av ekonomibyggnaderna som hörde till den gamla brandstationen vid Hemstigen 11 i Ingå.
Bild: Maria Wasström/Yle

Mopedverkstaden har öppet varje torsdag men det finns planer på att istället hålla den öppen på lördagskvällar.

- Den här mopoverkstaden är jättekiva och hit kommer vi gärna, säger Alfred Niemi.

Alfred Niemi i mopoverkstadens soffa i Ingå.
Bildtext Alfred "Affe" Niemi gillar mopoverkstaden och skulle gärna vistas där flera dagar i veckan.
Bild: Maria Wasström/Yle

Han hoppas att verkstaden kunde ha öppet flera dagar i veckan och får medhåll av sina kompisar.

Unccan slopade begränsningar

Under pandemin har också ungdomsgården Unccan varit stängd eller haft begränsningar vilket gjort att många av ungdomarna vistats i kommunens parker, skejtat, kört moped eller annars bara varit ute på byn. Tidigare i höstas var Unccan öppen endast fredagar och lördagar men tidtabellerna ses över som bäst och förändras enligt behov.

Biljardbord och några ungdomar i Unccan i Ingå.
Bildtext Ungdomsgården Unccan i Ingå har nu fått förlängda öppettider.
Bild: Maria Wasström/Yle

Killarna på mopedverkstaden är helt medvetna om att alla inte uppskattar deras körande ute på byn.

– Nog kommer det ibland någon och säger till om vi kör lite så som man inte borde köra, säger Aron Hakanen.

Ofog på byn

De är också medvetna om att det hänt en hel del ofog i kyrkbyn den här hösten och säger sig ha sina misstankar om förövarna.

Det har klottrats och sprejmålats i den nya Muminparken och i andra parker, i biblioteket och på byggarbetsplatser i kyrkbyn.

Klotter på Muminhuset i Muminparken i Ingå.
Bildtext Den splitternya Muminparken i Ingå har klottrats ner med "tags" alltså en form av signatur av en graffitimålare. I parken finns också annat klotter.
Bild: Maria Wasström/Yle

Polisinrättningen i Västra Nyland bekräftar att minst fyra anmälningar gjorts och att det handlar om unga personer som misstänks vara delaktiga.

Egen samlingsplats

Killarna i mopoverkstaden har ingen förståelse för skadegörelsen men tror att någon kanske upplever det som tufft att förstöra och orsaka skada.

– Inte vet jag alls varför det hände. Vissa har inget att göra och tycker det är roligt när det är olagligt. Vi har åtminstone inget med det att göra, säger Alfred Niemi.

– Någon som har haft tråkigt kanske? föreslår Aron Hakanen.

– Kanske det har att göra med att vi ungdomar inte har någon plats att vara på. Unccan finns ju men kunde ha öppet flera dagar i veckan, funderar Niemi.

– Unccan borde också vara öppen senare på kvällarna, säger Eelis Lundberg.

Graffitivägg planeras

Också ungdomsledare Jonas Grönqvist har funderat mycket på varför det skett så mycket ofog i Ingå den här hösten.

– Det som hänt den senaste tiden är ganska grova saker och inte okej.

Han säger att klagomål beträffande mopedkörning på kvällarna är återkommande problematik medan skadegörelsen som nu skett är allvarligare saker och direkta brott.

Ett försök att få slut på sprejmålning och klotter är att ställa i ordning en graffitivägg i skejtparken nära Kyrkfjärdens skola. Det projektet är redan satt i rullning.

– Det behövs en plats där de får måla. Då vet de var man får öva sig. Om man målar på andra ställen blir det följder, säger Grönqvist.

Ungdomsledare
Bildtext Ungdomsledare Jonas Grönqvist är glad över graffitiväggen som ska komma till skejtparken i Ingå. Han hoppas att sprejmålandet skulle hållas där istället för i parkerna och på allmänna platser.
Bild: Maria Wasström/Yle

Vuxna på byn

Ingå kommun har också kontaktat föreningen Lions Club Ingå för att locka fler föräldrar och andra vuxna att röra sig i kyrkbyn om kvällarna.

Bengt Söderlund är föreningens ordförande, eller president som det heter inom föreningen. Han tyckte att initiativet var bra och har samlat ihop frivilliga som vissa dagar i veckan promenerar omkring i kyrkbyn och håller ögon och öron öppna.

– Vi lever i speciella tider och jag tror att ungdomarna har lidit ganska mycket av begräsningarna. Också i många familjer har coronan påverkat livet så att de vuxna har svårare att orka vara närvarande med barnen.

Han betonar att det inte handlar om att utföra väktaruppgifter utan om att vara närvarade, prata med dem som vill och se till att allt går lugnt till. Han säger också att merparten av de unga beter sig bra och att det är viktigt att de känner sig trygga.

– Jag tycker det är bra att vi vuxna kan ge lite av vår tid och visa att vi bryr oss.

Lägg spadskaftet åt sidan

Ungdomsledare Jonas Grönqvist är glad över initiativet med fler föräldrar som går omkring på byn om kvällarna.

En sansad diskussion leder också oftast bättre fram än arga skriverier på sociala medier.

– Om man bara är arg och skriver och skriker och står med spadskaftet så tycker de bara att det är roligt, säger Grönqvist.

Han tar förslagen med förlängda öppettider på allvar och försäkrar att det finns flexibilitet att ändra på saker som kan bli bättre.

– Vi är flexibla och kan ändra öppettiderna vid behov.

Också Grönqvist uppmanar andra vuxna att vara närvarande. Det gamla talesättet om att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn kanske innehåller en hel del sanning.

– Det krävs att en by kommer samman och har ögon och öron. Men det viktiga är ändå att man faktiskt ser den unga – och lämnar spadskaftet hemma, säger Grönqvist.

Diskussion om artikeln