Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skyddspolisen varnar för spionage och utpressning på nätet

Från 2021
Kostymklädd man i närbild mot en mestadels mörk bakgrund. Antti Pelttari är chef för Skyddspolisen.
Bildtext Skyddspolisens chef Antti Pelttari säger att det är sannolikt att ett finländskt företag eller en organisation inom den offentliga förvaltningen kommer att falla offer för ett utpressningsprogram.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Finland och finländare är konstant föremål för olaglig underrättelseverksamhet, konstaterar Skyddpolisen i en genomgång av det nationella säkerhetsläget. I synnerhet Ryssland och Kina är intresserade av Finland i det här sammanhanget, slår Skyddspolisen fast.

Cyberspionaget väntas hålla i sig på lång sikt. Auktoritära stater använder enligt Skyddspolisen cyberspionage till att skaffa information som stödjer det egna beslutsfattandet, samtidigt som man försöker påverka beslutsfattandet i Finland.

Det statliga cyberspionaget kan också ha som mål att samla in uppgifter om den produktutveckling som görs vid företag, högskolor och forskningsinstitut i Finland.

Utpressningsattack sannolik

Också den ekonomiska brottsligheten i form av utpressningsattacker via nätet kan enligt rapporten äventyra Finlands nationella säkerhet om en sådan attack eller attacker lamslår ett för samhället kritiskt system.

– Det är sannolikt att ett finländskt företag eller en organisation inom den offentliga förvaltningen kommer att falla offer för ett utpressningsprogram, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari i ett pressmeddelande.

Auktoritära stater intresserade också av Finlands kritiska infrastruktur, inklusive nätinfrastruktur. Pelttari säger att man i Finland allt mer granskar företagsaffärer och investeringar i Finland, vilket gör det svårare för egenmäktiga stater att investera i kritiska funktioner i Finland.

Terrorhot från högerextremister och radikala islamister

De största terrorhoten i Finland kommer från personer och små grupper som representerar högerextremism eller radikal islamism. 

Det är möjligt att högerextremister utför ett terrordåd i ett västerländskt land, inklusive Finland. Skyddspolisen har sett tecken på att man förbereder konkreta dåd.

I Finland handlar den radikala islamismen om stödfunktioner, men även dåd är möjliga. Talibanernas seger i Afghanistan har ingen omedelbar betydelse för terrorhotet i Finland, anser Skyddspolisen.

Diskussion om artikeln