Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Britterna har brist på bensin och andra förnödenheter – Boris Johnson tvingas luckra upp brexitgränserna

Från 2021
Britterna hamstrade hela helgen – bensinen tog slut - Spela upp på Arenan

Nästan hälften av Storbritanniens bensinstationer hade slut på bränslet efter helgen. Bränsletransporterna går inte fram på grund av brist på tankbilschaufförer. Premiärminister Boris Johnson rapporteras överväga att kalla in armén.

Efter brexit gjorde Storbritannien det betydligt svårare för utländsk arbetskraft att jobba i landet. Det ledde till att tiotusentals yrkeschaufförer och lantbruksarbetare lämnade Storbritannien.

Både livsmedels- och bränslebranschen har tills nu varit beroende av utländsk arbetskraft, som främst kommit från de fattigare EU-länderna i östra Europa.

Tidigare i höstas uppstod det brist på förnödenheter i de brittiska supermarketarna och i helgen kulminerade krisen i bränslebranschen med hamstring och lapp på luckan på flera bensinstationer.

Flybild på en lång bilkö till en bensinstation.
Bildtext Kö till en bensinmack i London i helgen.
Bild: AFP/Lehtikuva Daniel Leal-Olivas

Premiärminister Boris Johnsons regering förnekar att brexit skulle ha något alls att göra med krisen, men meddelade på söndagen att man öppnar arbetsmarknaden tillfälligt för 5 000 utländska långtradarchaufförer och 5 500 livsmedelsarbetare.

Dessa får tillfälliga arbetsvisum som gäller fram till jul, men europeiska fackledare tror inte att det hjälper.

– De EU-arbetare vi talat med tänker inte resa till Storbritannien på ett korttidsvisum för att hjälpa britterna ut ur skiten de själva skapat, säger fackledaren Edwin Atema på nederländska FNV, som representerar förare i flera EU-länder.

En bensinpump med en lapp med texten "NO FUEL".
Bildtext Över hälften av de brittiska bensinstationerna fick slut på bränslet.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Fackledare både i EU och i Storbritannien framhåller att det också handlar om att jobbet är dåligt betalt och att branschen i hela Europa länge dragits med dåliga förhållanden för arbetarna som gör chaufförsjobbet mindre attraktivt.

– Det råder brist på anständiga jobb, och om vi gör arbetet attraktivt igen kommer det att dyka upp folk som vill jobba i branschen. Om så inte sker kommer förarbristen att fortsätta, säger talesmannen Frank Moreels på det europeiska transportfacket ITF till brittiska ITV.

Förarbristen i Storbritannien har också förvärrats av coronakrisen. Tusentals brittiska chaufförer kunde inte slutföra sina förarkurser under pandemirestriktionerna.

Ska armén kallas in?

På måndagen rapporterade flera brittiska medier att premiärminister Johnson överväger att kalla in arméns chaufförer för att se till att bränsletransporterna går fram.

Enligt regeringen finns det nog bränsle i raffinaderierna, men det finns inte tillräckligt med chaufförer som kan köra ut bränslet till bensinmackarna.

En tankbil kör in på vägen.
Bildtext En tankbil lämnade ett raffinaderi i nordvästra England på måndagsmorgonen.
Bild: AFP/Lehtikuva/Paul Ellis

Regeringen hoppas nu på att läget småningom ska lugna sig av sig självt efter att hamstringsvågen gått över. Meningen med de extra arbetsvisumen är att förhindra att det uppstår allvarliga brister inför julen.

Dessutom har konkurrenslagstiftningen lindrats för oljebranschens del för att oljebolagen ska kunna samarbeta kring leveranserna.

Brexitförespråkarna med premiärminister Johnson i spetsen vill inte medge att brexit har någon andel i bristen på förare och lantbruksarbetare.

– Inget av detta beror på att vi lämnade EU. Den största faktorn har varit coronan, säger miljöminister George Eustice.

Enligt honom är det hamstringen och mediebevakningen kring den som orsakat den akuta bristen.

Boris Johnson kikar in genom en dörr och sneglar upp mot taket. Bredvid honom ett stort porträtt på drottning Elizabeth.
Bildtext Boris Johnson kan behöva en god portion politisk tur för att klara av situationen.
Bild: Lehtikuva/Getty Images/AFP/Michael M. Santiago

För Boris Johnson har det varit en känslig sak att öppna arbetsmarknaden för EU-arbetare, om än tillfälligt och begränsat.

Hans regering har arbetat för att Storbritannien inte ska vara beroende av utländsk arbetskraft. Brexit gjorde det möjligt att stänga gränserna för arbetskraftsinvandring.

Bristen på förnödenheter har dock börjat synas i opinionssiffrorna. De konservativa har dalat i väljarstöd och ligger nu jämnt med oppositionspartiet Labour.

Källor: Reuters, Agence France-Presse, BBC, ITV, The Guardian, Daily Mail, EBU

Diskussion om artikeln