Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisöverdirektör: Upp till 250 årsverken hotade vid polisen – mydigheten får mindre pengar 2022 än verksamheten kostade i år

Från 2021
Uppdaterad 28.09.2021 09:01.
En polis sitter på en motorcykel, medan en annan polis står vid en cykel.
Bildtext Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att polisen kommer att behöva kompromissa om övervakning, inklusive trafikkontroll.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen tror att det blir samarbetsförhandlingar vid polisen på grund av för låga anslag. Han bedömer att minskningen då blir 200-250 årsverken.

Kolehmainen hänvisar till förslaget till statsbudget där 807,9 miljoner har anslagits för polisen för 2022. Det är betydligen mindre än de 838 miljoner euro som polisverksamheten kostade det här året.

Kolehmainen tror vidare att startplatserna för polisutbildning och kommer att minska.

– Högsta kostnadsposten för polisen, det vill säga antalet anställda, behöver justeras till den nivå som fastställs av den permanenta budgeten för att planera antalet poliser på lång sikt, säger polisöverdirektören i ett pressmeddelande.

Kolehmainen försäkrar att att de extra medel som tilldelats för nästa år till exempel för synligheten på glesbygden och bekämpningen av människohandel kommer att genomföras fullt ut.

Det som polisen prioriterar är enligt Kolehmainen brådskande alarmtjänster, förebyggande av brott och störningar och bekämpning av de allvarligaste brotten. Men det blir aktuellt med kompromisser.

– Vi kommer att behöva kompromissa om övervakning, inklusive trafikkontroll, säger Kolehmainen.

Artikeln uppdaterades 9:00 28.9.2021: Rubrik och ingress ändrades. Tidigare gav artikeln intryck av att anslagen till polisen minskar år 2022.

Diskussion om artikeln